StudentenKrant Observant, Maastricht University | Actief StudentenLeven | StudieSelecteren.eu

StudentenKrant Observant, Maastricht University, Nieuws Universiteiten

Meer nieuws op StudentenKranten Nieuws pagina's
RijksUniversiteit Groningen StudentenKrant UK Nieuws
Maastricht University StudentenKrant Observant Nieuws
Universiteit van Amsterdam StudentenKrant Folia Nieuws
Vrije Universiteit Amsterdam StudentenKrant Ad Alvas Nieuws
Universiteit Utrecht StudentenKrant DUB Nieuws
Radboud Universiteit Nijmegen StudentenKrant ANS Nieuws
Erasmus Universiteit StudentenKrant Erasmus Magazine Nieuws
Universiteit Leiden StudentenKrant Mare Nieuws
Tilburg University StudentenKrant Universe Nieuws
Technische Universiteit Eindhoven StudentenKrant Cursor Nieuws
Technische Universiteit Delft StudentenKrant Delta Nieuws
Universiteit Twente StudentenKrant UTNieuws
Wageningen University StudentenKrant Resource Nieuws

RijksOverheid Hogere Onderwijs Nieuws

Studentenkrant Delta TUD
Maastricht University   » Nieuws

meer nieuws minder

    Mon, 04 Feb 2019 13:00:00 GMT   » meer
“Uw vrouw is niet zwanger?”

    Topic:  bijbaan
Luc van Galen/ 23/ vierdejaars geneeskunde/ werkt zo’n acht uur per week/ verdient 11,35 euro per uur exclusief weekend- en avondtoeslag

» link  » minder

    Mon, 04 Feb 2019 09:16:00 GMT   » meer
Op naar 300 duizend universitaire studenten

    Topic:  instroom
NEDERLAND. De Nederlandse universiteiten zijn vorig jaar nog harder gegroeid dan verwacht. Als dit doorzet kunnen ze in september de 300 duizendste student inschrijven. Opvallend veel eerstejaars zijn overgestapt vanuit het hbo.

» link  » minder

    Mon, 04 Feb 2019 08:14:00 GMT   » meer
‘Jonge wetenschappers mogen geen lost generation worden’

    Topic: 
NEDERLAND. Vanaf 2020 moet iedereen alle artikelen van Nederlandse wetenschappers gratis kunnen lezen. Dat stuit nog op veel weerstand. Vooral jonge onderzoekers zijn bezorgd over hun toekomst, bleek tijdens een bijeenkomst over ‘Plan S’.

» link  » minder

    Sat, 02 Feb 2019 10:37:00 GMT   » meer
Uitstel, geen afstel

    Topic:  UM, 24 uur, buurt
MAASTRICHT. De proef met de 24-uursopenstelling van de universiteitsbibliotheek (UB) gaat er komen, maar voorlopig nog niet. Er moet eerst een aantal ergernissen voor de buurt worden aangepakt.

» link  » minder

    Sat, 02 Feb 2019 08:50:00 GMT   » meer
UM steunt Brusselse scholieren

    Topic:  hans
Vrijdag 25 januari vierde de Universiteit Maastricht zijn 43ste verjaardag. Ik schrijf in deze krant met als uitgangspunt dat ik niet reageer op het reilen en zeilen van de universiteit. Ik heb dat in functie meer dan genoeg gedaan. Deze week maak ik een uitzondering. De viering van de dies natalis verdient een groot compliment. Vier sprekers die van wanten wisten. Zij boeiden zonder uitweidingen. Bovendien hadden zij overeenkomstige boodschappen. Om te beginnen de bedreiging van onze open samenleving door populisme, aantasting van de vrijheid van meningsuiting en de relativering van feiten. Vervolgens de niet aflatende bekommernis om duurzaamheid, milieu en klimaat. Tenslotte de niet te missen gevolgtrekking dat het vooral de studenten en de jongere medewerkers van de universiteiten zijn die de strijd zullen moeten voeren. Maar zij niet alleen. Eén voorbeeld van die strijd kwam bij enkele sprekers terug. Vorige week vond in Brussel weer een demonstratieve mars plaats van vele duizenden scholieren die de regering opriepen zich werkelijk in te zetten voor het klimaat. In Duitsland is ook al betoogd. Meer zijn er in voorbereiding. Het leek de hooggeleerde sprekers op onze dies een goed idee. Ik ben daar mee eens. Deze marsen zijn een prima tegenwicht tegen de tot geweld neigende beweging van de boze gele hesjes die gericht zijn op de onderbedeling van de gewone man. Ongelijk hebben ze niet. Bijdragen aan oplossingen voor het klimaat doen ze helemaal niet. De scholierenwandelingen leiden nog niet tot ingrijpen van de autoriteiten. Wel zijn die bezorgd over het ontstaan van goedgekeurd spijbelen. Toch zie ik demonstraties van leerlingen nog niet zo gauw uit elkaar geslagen worden. Daarom zal een blijvend succes van deze marsen de weifelende politici en ondernemers tot enige daadkracht kunnen bewegen. In het jaar 1212, 800 jaar geleden, startten duizenden ‘kinderen’ vanuit Noord-Frankrijk en het Rijnland hun kruistocht naar het Heilige Land. Ze waren het beu dat de machthebbers en kerkvorsten geen werk meer maakten van hun plicht Jeruzalem voor de ‘Christenheid’ te veroveren. Van die tocht kwam niets terecht en verliep met vaak gruwelijke gevolgen. Die ‘kinderen’ waren door een vertaalfoutje naar het schijnt voornamelijk loslopende jonge mannen van het platteland die het slachtoffer waren van veranderende economische omstandigheden. Voor onze demonstrerende scholieren en studenten geldt een overeenkomstige waarheid: de ouderen doen niets, dus nemen wij het heft in handen. In tegenstelling tot de tragische afloop van de kinderkruistochten ben ik hoopvol gestemd over wat de scholieren kunnen bereiken. Hans Philipsen       

» link  » minder

    Fri, 01 Feb 2019 10:32:00 GMT   » meer
“Ik zit hier helemaal op mijn plaats”

    Topic:  onderwijsprijs, dies2019, wynand wijnen
Vlak voor de Kerst kreeg Fabienne Crombach van rector Rianne Letschert een mailtje met de mededeling dat ze genomineerd was voor de Wynand Wijnen onderwijsprijs. “Heel leuk, maar ik had nooit verwacht dat ik ging winnen. Met mijn hbo-achtergrond moest ik concurreren met wetenschappers met doctor- en mastertitels. Voor de vorm ging ik toch naar de dies.” Crombach is coördinator van de excellentie programma’s bij Edlab en wint de onderwijsprijs – die sinds 1994 elk jaar uitgereikt tijdens de dies natalis van de Universiteit Maastricht aan een medewerker met een bijzondere bijdrage aan het onderwijs – voor de manier waarop zij Premium, een van de interdisciplinaire honours programma's voor masterstudenten, leidt. Ze wint een oorkonde, een bronzen beeldje en vijfduizend euro, waarvan drieduizend privé. Haar hbo-diploma haalde ze op de Hogeschool in Breda: Tourism Management met specialisatie Corporate Communication & Business Administration. Na haar studie ging ze in Gran Canaria aan de slag voor een internationale hotelketen. Toen haar relatie uitging en haar vader ziek werd, verkocht ze haar huis en kwam ze terug naar Nederland. Na verschillende managementfuncties solliciteerde ze in 2015 bij de UM. Crombach: “De vacature leek me leuk, maar ik had nooit gedacht dat ik zou worden aangenomen. Ik mocht meteen beginnen.” Ze werkte eerst als rechterhand van de toenmalige coördinator, Ellen Bastiaens. In 2017 nam Crombach officieel het stokje over. Een drukke baan: “Ik ben constant op zoek naar nieuwe projecten voor studenten, ik heb met veel verschillende partijen contact – opdrachtgevers, trainers, academisch personeel, alumni en natuurlijk deelnemers –, en ik ben nauw betrokken bij de selectie en evaluatie van de studenten”, zegt Crombach. “Fabienne is de spin in het PREMIUM-web” vertelt Arie van der Lugt, Premium-coördinator en hoofddocent bij psychologie in het diesfilmpje over Crombach. “Ik zit hier helemaal op mijn plaats”, zegt Crombach. “Ik combineer mijn studie met wat ik het leukste vind om te doen: het creëren van een unieke ervaring en het runnen van een organisatie.” Onder haar leiding is de aanpak van het programma veel persoonlijker geworden. “Mijn collega en ik kennen alle studenten en alumni bij naam. Een veilige leeromgeving vinden we erg belangrijk.” Premium-ambassadeur Rutger van Mierlo in het nominatiefilmpje: “She knows everything about everybody in the Premium-community.” 

» link  » minder

    Thu, 31 Jan 2019 15:11:00 GMT   » meer
Studenten uit de spits: in Nijmegen werkt het

    Topic:  ov
NEDERLAND. De Nijmeegse ochtendspits is minder druk sinds de hogeschool en de universiteit de aanvangstijd van hun colleges hebben aangepast. Het kabinet hoopt dat andere regio’s zullen volgen.

» link  » minder

    Thu, 31 Jan 2019 11:55:00 GMT   » meer
Steeds meer internationale studenten in Nederlandse collegebanken

    Topic:  international classroom
NEDERLAND. Buitenlandse studenten kiezen steeds vaker voor een Nederlandse universiteit of hogeschool. Hun aantal is de afgelopen tien jaar ruim verdubbeld. Vooral de universitaire masteropleidingen zijn in trek.

» link  » minder

    Thu, 31 Jan 2019 10:29:00 GMT   » meer
De sokken van Teun Dekker

    Topic:  Politiek, Emotie, koenis, swierstra
Zet SP-burgemeester Emile Roemer, GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld en Fasos-filosofen Tsjalling Swierstra en Sjaak Koenis aan een discussietafel en wat krijg je? Een avond met interessante visies en genoeg stof tot nadenken, maar weinig discussie. Het onderwerp van de Studium Generale gespreksavond vorige week donderdag: emoties in de politiek. Rede versus emotie Swierstra trapt af en vertelt dat al door de Griekse filosoof Plato werd nagedacht over het thema. “Volgens Plato is emotie in de politiek gevaarlijk. Politiek was daarom voor mensen met kennis; zij gebruiken de rede in plaats van emotie. Deze weldenkende elite moet volgens Plato daarom een soort dictatuur voeren.” Fact free politics Van een dictatuur is geen van de gasten fan, maar dat emotie bij politiek hoort, staat voor het panel buiten kijf. Westerveld: “Als je aandacht of steun voor een motie of onderwerp wilt, helpt het je om in een debat een persoonlijk voorbeeld te gebruiken: bij onderwijs bijvoorbeeld een verdrietige brief van een ouder. Maar je moet oppassen dat je niet te veel blijft hangen in emoties. Fact free politics is niet de bedoeling; beleid moet uiteindelijk wel op feiten gebaseerd worden.” Kippenhok “Maar je moet er wel aan meedoen”, voegt Roemer daaraan toe. “Een debat is vaak een wedstrijdje ‘beste one-liner’. Bij avonddebatten voor de verkiezingen zit iedereen rond kwart voor acht op zijn horloge te kijken. Als je dan niet snel wat zegt, zit je niet meer in het achtuurjournaal en mis je dus aandacht. De tijden van Joop den Uyl en Dries van Agt zijn al lang voorbij. Zij lieten elkaar uitpraten en er was ruimte om nog even een paar dingen op te schrijven. Het lijkt tegenwoordig vaak een kippenhok.” Nummer 39 met rijst Een retorische vraag van Roemer: “Hoe is het nu zo gekomen dat mensen zo boos zijn?” Het beleid van de afgelopen dertig jaar noemt hij “onredelijk en niet in het belang van de samenleving. Vooral het bedrijfsleven heeft geprofiteerd. Mensen worden kwaad omdat ze zich niet meer gehoord voelen.” Koenis, die hier en daar toch nog voor wat vuurwerk zorgt: “Boosheid vloeit niet voort uit het falen van de democratie, maar uit het succes. Verschillen tussen mensen worden steeds kleiner en dat levert wrijving op. Als Gordon dertig jaar geleden ‘nummer 39 met rijst’ had geroepen tegen iemand van Chinese afkomst, was niemand daarover gevallen. Chinese Nederlanders ageerden destijds niet tegen de meerderheid en deden hun eigen ding. Hun kinderen pikken dat niet meer; ze willen meedoen. Groepen eisen met boosheid hun positie op in de maatschappij.” Sokken Al met al een leuke bijeenkomst die waarschijnlijk spannender was geweest als er ook andersdenkende filosofen of politici waren aangeschoven. Studium Generale laat weten dat het geen debatavond was en dat ze gezocht hebben, maar niemand hebben gevonden. De sokken van gastheer Teun Dekker typeerden deze avond: lekker warme, knalrode, wollen sokken. In een veilige ‘rode’ omgeving deden alle gasten van de avond zonder al te veel weerwoord hun zegje.

» link  » minder

    Thu, 31 Jan 2019 10:11:00 GMT   » meer
‘Appen op de fiets kost straks 95 euro’

    Topic: 
NEDERLAND. Al fietsend een appje versturen kan je straks duur komen te staan. Wie betrapt wordt, krijgt per 1 juli een boete van 95 euro, meldt het AD op basis van Haagse bronnen. Volgens de krant wordt de nieuwe verkeersboete morgen besproken in de minsterraad. Eerder was al bekendgemaakt dat het straks ook voor fietsers verboden is om een ‘mobiel elektronisch apparaat’, zoals een mobieltje of een tablet, vast te houden.  Minister Cora van Nieuwenhuizen van Verkeer heeft in september een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer gestuurd. De nieuwe regels moeten het verkeer veiliger maken. “Als je je in het verkeer begeeft dan moet je je aandacht erbij houden. En niet bezig zijn met je mobiele telefoon”, zei Van Nieuwenhuizen eerder volgens het AD. Het bedrag van 95 euro is afgestemd op boetes voor andere verkeersovertredingen voor fietsers. Rechts inhalen en door rood rijden kost – exclusief 9 euro administratiekosten – eveneens 95 euro. Wie beschonken op de fiets stapt en betrapt wordt, moet 100 euro afrekenen. HOP, Steffi Weber

» link  » minder

    Thu, 31 Jan 2019 09:18:00 GMT   » meer
“Het is leuk hoor, de snijzaal. Alleen krijg je er enorme honger”

    Topic:  praeses
“Dat is wel héél vroeg”, zegt Vera Kleinveld, als ze hoort dat de turners op dinsdagmorgen al om half negen trainen. Evi Schoenmaker: “Maandagavond trainen we ook, tot kwart voor elf, dus dan kunnen we de apparaten laten staan. Anders niet, want in die zaal doen ze ook Zumba en Clubpower en zo. Maar op dinsdag willen de mensen dan niet opstaan en komen er maar een stuk of vijf; we gaan proberen om het naar zaterdag te verplaatsen.” Ooit geturnd, Vera? Kleinveld: “Toen ik nog heel klein was, kon ik naar een proefles turnen. Dan moest je een handstand doen; dat kon ik niet, en een koprol; kon ik ook niet, haha, ik heb echt een slechte motoriek.” Maar iederéén kan toch een koprol? Kleinveld: “Ja, nou ja, ik vond een koprol eng. Maar wacht, misschien was het wel een achteruit-koprol…” Ze kijkt erbij of ze het zelf niet gelooft. Terecht waarschijnlijk. Schoenmaker helpt een handje: “Dat kan ik ook niet hoor, zelfs niet na een heel leven turnen.” Dat leven begon in Duitsland, waar haar Nederlandse ouders woonden en nog steeds wonen. “Ze doen daar aan moeder-kind turnen. Dan houdt je moeder je hand vast en loopt ze met je rond, als peuter deed ik dat, en met vijf, zes jaar begin je dan met de balk en de brug.” Ze vond het leuk en bleef het doen, ook toen ze op haar negentiende in Nederland ging studeren. “Maar het laatste schooljaar had ik niet veel meer getraind, ik begon pas weer in mijn eerste jaar hier. Het kost veel energie om weer terug te komen op je niveau. Dan ben je ineens bang, ook al heb je iets honderd keer gedaan. Of je hebt de kracht niet meer. In het tweede jaar ging het al beter. En nu helemaal, ik ben beter dan ooit.” Ze zegt het met enige aarzeling, maar haar ogen glimmen. Win je wel eens wat? “Ja, ik win nu wedstrijden, dan ben ik héél erg blij, het is onverwacht.” Maar, zegt ze, eens houdt het op, zeker bij meisjes want “je lichaam verandert”. Wat dan volgt is een medische uitleg in stereo - de dames zijn goed onderlegd - over de verschillende stadia van het jonge vrouwelijke lichaam, gepaard met veel geschater en geproest. Waar het op neer komt: “Je metabolisme wordt anders, je wordt tussen je 18e en 22e zwaarder, en ik helemaal want ik trainde rond die tijd niet en heb er in drie maanden tien kilo bijgekregen! Ik heb er weer vijf vanaf kunnen halen, méér lukt niet.” Let wel, hier zit een slank meisje dat zich erover beklaagt dat tegenwoordig van alles in de weg zit: haar buik als ze haar knieën optrekt, “het gaat niet meer zo ver!”, en bij de split, de spagaat, zijn het haar billen. En ja, de verslaggever schrijft dat allemaal op. Maar een beetje uitdijen is toch niet zo erg? Schoenmaker: “Nee, maar je hebt dan wèl meer kracht nodig.” Goed, die heeft ze dus nu. Doet Kleinveld aan sport? Ja, hardlopen en tegenwoordig ook fietsen. Niet in clubverband, ze wil liever geen vaste tijdstippen. Want haar agenda zit vol: met Pulse, dat onwaarschijnlijk veel activiteiten organiseert en waar ze de enige fulltime bestuurder is. Ze nodigen specialisten uit om in de avonduren een les te geven, ze houden een workshop hechten “want dat krijg je niet in je bachelor en mensen willen het graag leren, ja, vaak op varkenspoten, dat voelt als een mens”. Plus tal van andere dingen. En dan is er nog de snijzaal. “Daar werk ik, als student-assistent. Heel boeiend, en ik houd op die manier ook het vak bij, want studeren doe ik verder dit jaar niet.” Beschrijf het eens daar? Kleinveld: “Het is er koud, en wit, en het ruikt naar formaline. Op een aantal tafels liggen de lichamen. Met bijvoorbeeld de buikwand open.” Schoenmaker kent het uit haar eigen studie: “Meestal is de rest van het lichaam - wij noemen het preparaten - wel afgedekt. En soms is er een tafeltje met aparte organen.” Kleinveld: “Klopt, dan ligt er een stapeltje harten, die kun je dan van alle kanten bekijken. De eerste keer dat je er als student komt is het spannend, daarna wordt het normaal. Je krijgt rubberen handschoenen aan en dan kun je dingen voelen. Een stukje kraakbeen in de luchtpijp, de kwabben van een long. Daar kun je bij als de borstkas open ligt.” Schoenmaker: “Het is leuk hoor, de snijzaal. Alleen krijg je er enorme honger.” Kleinveld: “Dat is zo, die formaline triggert iets.” Zie je de gezichten? Kleinveld: “Nee, de hoofden zijn bijna altijd bedekt. Maar als je dan een keer wel het gezicht ziet, en je ziet gelakte nagels, of tatoeages, dan dringt het ineens weer door: hé, deze persoon heeft echt geleefd.”

» link  » minder

    Thu, 31 Jan 2019 07:00:00 GMT   » meer
Clinicus van het jaar

    Topic: 
MAASTRICHT. Welke specialisten en arts-assistenten begeleiden Maastrichtse coassistenten het beste? Die vraag wordt ieder jaar beantwoord tijdens de Clinicus van het Jaar-verkiezing, georganiseerd door medische studievereniging Pulse. Maandag was de uitreiking in café Au Coin in het MUMC.

» link  » minder

    Wed, 30 Jan 2019 12:30:00 GMT   » meer
De kunst van het weglaten

    Topic:  jaapbos
Het gebeurde recent: met een paar collega’s hadden we een vak overgenomen, en tot onze schrik ontdekten we dat het vak maar liefst dertien ‘evaluatiemomenten’ telde; momenten waarop studenten beoordeeld worden. We besloten tot een drastische aanpak, waardoor - naar onze mening - studenten tijdens het vak eindelijk eens de tijd kregen om kennis echt tot zich te nemen, om te reflecteren, en om ook eens een foutje te maken, zonder dat dit meteen afgestraft werd. Aan het begin van het vak legde ik aan de studenten uit waarom we het vak hadden veranderd. We kregen van de nieuwe lichting in eerste instantie twee types reacties. Ten eerste was men bang voor de onzekerheid die de nieuwe opzet met zich meebrengt, omdat er (grotendeels) pas op het einde 'afgerekend' wordt. Ten tweede was men van mening dat het vak nu makkelijker was geworden; er werd immers minder vaak afgerekend. Het is makkelijk om te zien dat die twee zorgen elkaar goeddeels uitsluiten. En aangezien de leerstof hetzelfde was gebleven, was het vakinhoudelijk toch echt niet eenvoudiger geworden. Minder makkelijk, lijkt het, is een reflectie op die eerste zorg. We hebben een realiteit gecreëerd waarin zelfs een honorsprogramma een plus-versie heeft, en waarin summer schools, stages en andere leuke (!) elementen toegevoegd aan het studentenbestaan, vooral één boodschap meegeven aan die studenten: de kunst van het weglaten is vooral ... kunst, en niet iets om als jonge academicus na te streven. En toch ... als keuzes maken cruciaal is voor een gezonde ontwikkeling, en als het versimpelen van een druk bestaan vanzelf minder druk op dat bestaan legt. Waar maken we ons dan, komt ‘ie weer, zo druk om? Afgelopen week openden we met meer dan gemiddelde nieuwsgierigheid de evaluaties van het vak. Vooral omdat een positief oordeel het veel makkelijker zou maken om collega's ervan te overtuigen dat ook in het evalueren van onderwijsprestaties heel vaak less is more geldt. Ons vertrouwen werd beloond: het vak is nog nooit zo goed geëvalueerd, en de studenten hebben een puik tentamen afgeleverd. Hulde. Jaap Bos, hoogleraar Banking and Finance

» link  » minder

    Wed, 30 Jan 2019 09:58:00 GMT   » meer
Superintelligentie en pijnlijke knieën

    Topic:  dies2019
De onderwerpen variëren van de invloed van Europese democratie op burgerparticipatie in Afrika tot het optimale inkomstenbelastingsysteem, maar één ding hebben alle scripties die afgelopen vrijdag met een Student Award werden beloond gemeen: ze waren de beste van hun jaar. Zeventien bachelors en negen masters namen tijdens de diesviering hun prijs in ontvangst. Observant licht er twee uit. 

» link  » minder

    Wed, 30 Jan 2019 08:45:00 GMT   » meer
Eindelijk stagevergoeding voor coassistenten

    Topic: 
NEDERLAND. Geneeskundestudenten die coschappen lopen in een universitair medisch centrum, krijgen sinds 1 januari een vergoeding van 100 euro per maand. Een belangrijke doorbraak waarvoor jarenlang is gevochten.

» link  » minder

    Wed, 30 Jan 2019 08:39:00 GMT   » meer
President York: “We hópen dat er geen Brexit komt, of dat we eindigen met de zachtst mogelijke Brexit”

    Topic:  brexit, york
MAASTRICHT. De onzekerheid rond de Brexit neemt toe en juist daarom gaat de Universiteit Maastricht intensief samenwerken met de Universiteit van York. De twee investeren de komende drie jaar gezamenlijk meer dan drie miljoen euro in onderzoek en postacademisch onderwijs. Deze ‘Maastricht Treaty’ op universiteitsniveau “prevents us from darkness”, zegt de Yorkse collegevoorzitter.

» link  » minder

    Wed, 30 Jan 2019 08:18:00 GMT   » meer
Wie heeft er LSD in de sangria gedaan?

    Topic:  film
Het verhaal: Een groep jonge dansers is op tournee in de VS. Ze repeteren in een afgelegen schoolgebouw. Na de laatste repetitie is het tijd om te feesten. De dansers zijn opgewonden, de drank vloeit rijkelijk, de DJ zorgt voor een explosieve cocktail van synthpop en technokrakers. Dan blijkt echter dat iemand LSD in de sangria heeft gedaan, waarna alle sociale remmingen overboord gaan. Het gevolg: chaos, hysterie, paranoia en… moord. Een onvergetelijke filmervaring: - De opwindende, manisch-energieke en hypervirtuoze dansscène uit het eerste deel van Climax komt gelijk met stip op 1 binnen in de lijst met beste dansscènes uit de filmgeschiedenis. Wat deze dansers precies doen laat zich amper omschrijven – kenners hebben het over krumping, flexing, waacking en voguing – maar bereid je erop voor om totaal van je sokken te worden geblazen. Na afloop van deze performance is het niks minder dan een mirakel dat de dansers al hun ledematen nog hebben en dat er niemand zwanger is geraakt. “Een levend kubistisch schilderij”, schreef Variety en dat is een verrassend accurate beschrijving. - De soundtrack houdt het feest heerlijk op gang: onder meer Patrick Hernandez, Gary Numan, Giorgio Moroder, Aphex Twin, Daft Punk en Soft Cell komen voorbij. Voor een optimale ervaring van Climax zouden bioscopen eigenlijk vooraf de stoelen uit de zaal moeten halen. - De Frans-Argentijnse shockfilmer Gaspar Noé trakteerde ons in zijn oeuvre al eens op een cumshot in 3D (Love), een minutenlange anale verkrachting gefilmd vanuit één camerastandpunt (Irréversible) en een film waarin een slager zich aan zijn autistische dochter vergrijpt (Seul Contre Tous). Seul Contre Tous is een film die ik intens haat, maar het valt niet te ontkennen dat een regisseur die zo’n extreme gevoelens bij je weet op te roepen, zijn métier verstaat. Noé is een smeerlap, maar wel een getalenteerde smeerlap. Een bad trip: - Als je weleens nuchter bent gebleven op een feest waarop al je vrienden vol op de drugs zaten, dan weet je hoe vervelend het is om naar andermans trip te kijken. Climax weet die valkuil geruime tijd te omzeilen, maar in het slotdeel, waarin inmiddels ook de cameraman van de sangria heeft gedronken, slaat de verveling alsnog toe. - Op de dansvloer wappert de Franse driekleur en af en toe komen er teksten van het kaliber ‘het leven is een collectieve onmogelijkheid’ voorbij. Naar de betekenis van een en ander blijft het gissen, holle pretentie valt niet uit te sluiten. Het salomonsoordeel: Climax piekt te vroeg, maar deze opwindende trip is desondanks de eerste film van Gaspar Noé die ik graag een tweede keer wil zien. Mark Vluggen

» link  » minder

    Tue, 29 Jan 2019 13:37:00 GMT   » meer
"Grootste misvatting? Dat ik een gladde prater ben"

    Topic:  zingbid, mathieusegers
Mathieu Segers 񢈸, Maastricht)/  hoogleraar Europese integratie en dean van het UCM/ getrouwd met Marèl, samen drie kinderen Sofia ྭ), Orfeo ྪ) en Gloria (bijna 8)/ woont in Maastricht (Wijck)

» link  » minder

    Tue, 29 Jan 2019 12:00:00 GMT   » meer
Experiment met voldoende/onvoldoende-beoordeling bij FPN

    Topic:  FPN, raad, toetsing
MAASTRICHT. De faculteit psychologie en neurowetenschap gaat experimenteren met een voldoende/onvoldoende-beoordeling. In het komende blok Man and Machine in jaar twee, krijgen de studenten voor hun tentamen geen cijfer, maar alleen een voldoende of onvoldoende. Blokcoördinator Herco Fonteijn, initiatiefnemer van het experiment, hoopt dat studenten zich hierdoor vrijer voelen om de stof te bestuderen die zij interessant vinden en dat ze minder stress ervaren.

» link  » minder

    Tue, 29 Jan 2019 11:25:00 GMT   » meer
Leidse hoogleraar sjoemelde met subsidieaanvragen

    Topic: 
NEDERLAND. Een voormalig hoogleraar van de Universiteit Leiden heeft de wetenschappelijke integriteit geschonden  door onder valse namen subsidies binnen te halen. Dat concludeert de Commissie wetenschappelijke integriteit van de universiteit.

» link  » minder

    Tue, 29 Jan 2019 09:47:00 GMT   » meer
Corruptie aanpakken met zachte hand

    Topic:  dissertatieprijs, dies2019
MAASTRICHT. Hortense Jongen stapte vorige week donderdag in Göteborg op het vliegtuig voor een ultrakorte trip naar haar geboortestad Maastricht. En met een belangrijke reden: het in ontvangst nemen van de dissertatieprijs tijdens de dies. Jongen onderzocht hoe corruptie op internationaal niveau met ‘zachte hand’ wordt aangepakt. Het onderwerp, de interdisciplinaire invalshoek en haar prettige schrijfstijl waren doorslaggevend voor de jury.

» link  » minder

    Tue, 29 Jan 2019 08:44:00 GMT   » meer
‘Nederland blijft kweekvijver en haven voor wetenschappelijk talent’

    Topic: 
NEDERLAND.  Minister Van Engelshoven wil de werkdruk van het wetenschappelijk personeel terugdringen. Ze wil dat onderzoekers vaker een vaste aanstelling krijgen en dat ze niet langer alleen worden beoordeeld op hun hoeveelheid publicaties.

» link  » minder

    Mon, 28 Jan 2019 16:10:00 GMT   » meer
Vliegtax voor onderzoekers

    Topic: 
MAASTRICHT. Medewerkers van het instituut UNU-Merit betalen sinds januari een vliegtax als ze een binnen- dan wel buitenlandse vlucht boeken. De belasting wordt op het projectbudget in mindering gebracht. “Ik was ietwat beducht voor de reacties”, zegt directeur Bart Verspagen, “maar het plan is goed gevallen.”

» link  » minder

    Mon, 28 Jan 2019 13:00:00 GMT   » meer
‘Studenten met lening hebben meer last van stress en prestatiedruk’

    Topic:  studieschuld, stufi
NEDERLAND. Studenten met een studielening zijn vaker extreem vermoeid en emotioneel uitgeput, blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ISO. Ook zouden zij sneller afzien van sociale activiteiten dan niet-leners.

» link  » minder

    Mon, 28 Jan 2019 10:35:00 GMT   » meer
Bij de rechter: mishandeling, insluiping en diefstal

    Topic:  bijbaan
Sanne Schauwaert / 21/ onlangs bachelor Nederlands recht afgerond/ werkt zo’n twee à drie dagen per week/ verdient 130 euro per zitting

» link  » minder

    Mon, 17 Sep 2018 10:00:00 GMT   » meer
Zelfs VVD-jongeren willen geen hogere rente op studieschuld

    Topic:  studieschuld, stufi
NEDERLAND. De jongeren van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verzetten zich tegen de hogere rente op studieschulden die het kabinet heeft aangekondigd. “De overheid moet de student niet gaan uitknijpen.”

» link  » minder

    Mon, 17 Sep 2018 09:44:00 GMT   » meer
‘Nieuwe gedragscode mag niet in bureaula verdwijnen’

    Topic:  gedragscode
MAASTRICHT. Wetenschappers moeten eerlijk en zorgvuldig te werk gaan, staat in de nieuwe gedragscode voor wetenschappelijke integriteit. Nieuw is dat ze daarbij steun moeten krijgen van hun werkgever, vertelt hoogleraar Lex Bouter.

» link  » minder

    Fri, 14 Sep 2018 07:22:00 GMT   » meer
Een dag in het Jekerkwartier

    Topic:  hans
Het miezerde toen ik vrijdagmorgen in het Quartier Latin van Maastricht naar een afspraak met de kapper fietste. Die stond in zijn etalage met een peinzende blik. Toen hij mij zag veranderde die blik in een lach. Daar ik al zo’n veertig jaar klant bij hem ben, was ik verbaasd. Hij ontving mij met enige schroom; zei dat hij blij was mij te zien. Het bleek dat hij in de mening verkeerde dat ik een paar dagen tevoren overleden was. Hij toonde mij een uitgeknipte advertentie waarin mededeling werd gedaan van het verscheiden van een betreurd familielid. Ik was het dus niet, veronderstelde hij nog niet geheel overtuigd. Maar ik kon bewijzen, dat noch het adres noch de precieze schrijfwijze van de naam overeenkwamen met de mijne. Vreugde alom, en of ik mijn gebruikelijke koffie wilde. Daar deze bijzondere bijna-doodervaring mij al eens eerder was overkomen, hebben we er nog een filosofisch gesprekje aan gewijd. Enerzijds is er de vreugde dat je levenseinde niet onopgemerkt blijft. Anderzijds is het misschien handig om de rouwkaart ook aan de kapper te versturen. Tenslotte duurde onze gezamenlijke geschiedenis veertig jaar. Weer op straat werd ik opnieuw met de vergankelijkheid van ons bestaan geconfronteerd. Bij een poging de Sint Pieterstraat over te steken, werd ik opgehouden door twee voorbijrazende bakfietsmoeders, waarvan er één overigens een man was. Elke keer dat ik zo’n nieuwe verkeersdeelnemer zie, vraag ik mij af: zouden die kleine prinsjes en prinsesjes in hun open koetsjes wel naar behoren gevaccineerd zijn? Zie ik eindelijk een echte antivaxxer die -door haar/zijn hogere opleiding misleid - het leven in de wijken voor de gegoeden onveilig maakt? De kinderbakfiets is ook echt onveilig. Het is veelal wel mogelijk om de kinderen in de riemen te zetten. Ook als dat gebeurt, is het bedenkelijk dat zij geen helm hoeven te dragen. Wij munten met zijn allen uit in regelgeving. Misschien moet de bakfiets een aparte plaats krijgen in het verkeer, inclusief regels voor veiligheid, en waar en hoe te parkeren. Eenmaal thuis was het gedaan met het memento mori. In de avond kwam alles goed door het programma van het PAS-Festival van de universiteit. Pleasure, Art and Science met een mooi overvol programma in de tuinen en zalen van de universitaire gebouwen. Even bruisend en geslaagd als vorige edities. Ook onder nieuwe leiding. Hans Philipsen                  

» link  » minder

    Thu, 13 Sep 2018 14:49:00 GMT   » meer
Splinters: rector "een beetje dominant"

    Topic:  splinters
Rector is “een beetje dominant” Na alle interviews in de vaderlandse pers heeft de faam van rector Rianne Letschert nu ook de buren bereikt. De Vlaamse krant Het Belang van Limburg publiceerde afgelopen week een uitgebreid interview met de “goedlachse rector” van de Universiteit Maastricht. Waarin ze, naast veel bekends, toch ook weer wat nieuwe dingen laat optekenen. Zoals dat ze eigenlijk niet weet waarom een universiteitsrector ‘rector magnificus’ heet. Dat moet voortaan dan maar in de aanstellingsbrief worden uitgelegd. Verder blijkt Letschert een nogal ruim idee te hebben van de omvang van de UM. Die heeft, zegt ze, een omzet van een half miljard (is 400 miljoen), 20.000 studenten  (is zo’n 17.000) en 5000 medewerkers (is rond 4000). Haar uitpuilende agenda? Mede omdat ze “geen nee kan zeggen. En het wordt alleen maar erger.” Over haar vasthoudende karakter: “Als ik echt iets in mijn hoofd heb, dan moeten er wel heel erg goeie argumenten op tafel komen eer ik van dat idee afstap. Een beetje dominant, dat ben ik wel, ja.” Intussen vindt ze dat ze een “superbaan” heeft, maar of ze er straks nog een tweede termijn aan vastplakt? Dat weet ze “ècht niet”. Nog vier jaar erbij, dat is “bijna een definitief vaarwel aan de actieve wetenschap. Ik heb nu nog die (Vidi) beurs en het onderzoek in Tilburg, maar als ik voor een volgende beurs wil gaan, dan moet ik natuurlijk geen gat van acht jaar op m’n cv hebben.” Straks een politieke carrière? Minister? Nee, dan moet ze te veel compromissen sluiten, wordt haar autonomie te veel aangetast. Wat wordt het? In ieder geval spannend, over twee jaar.   Kinderen mogen mee Vrouwen moeten ‘empowered’ worden en aan de UM mogen er wel wat meer vrouwelijke leiders opstaan. Doel: “Een cultuur van gendergelijkheid en diversiteit”, aldus het bericht over de lancering van het nieuwe netwerk FEM, Female Empowerment Maastricht University. Dinsdag 13 november is dé dag dat het startschot wordt gegeven in de Jan van Eyck Academie. Observant heeft zich al voor die middag aangemeld, en wat schetst onze verbazing? Op het aanmeldingsformulier wordt er rekening gehouden met kinderen. Jawel, er is een heuse babysit of opvangmedewerker aanwezig die zorgt voor entertainment! Ook een idee voor de Opening Academisch Jaar of de Dies volgend jaar? Maar let op: “Ouders blijven verantwoordelijk voor hun kinderen.” Dus komt er geen einde aan het gejengel of wordt er non-stop geschreeuwd om snoep, koek of andere dingen, dan wordt moeder vast en zeker even uit de brainstormsessies gehaald of uit de zaal gepikt waar SBE-decaan Peter Møllgaard de rector van deze universiteit, Rianne Letschert, over vrouwelijk leiderschap interviewt.   Excessen met drank, drugs, fysiek geweld en seks Gedragscodes waarin studentenverenigingen afspraken maken met universiteiten en hogescholen over ‘hoe zich te gedragen’ zijn vooral gericht op de introductieperiode, schreef online medium Science Guide gisteren nadat de convenanten uit meerdere universiteitssteden, incluis Maastricht, met elkaar waren vergeleken. Er is minder aandacht voor “het gedrag binnen de verenigingen an sich”. Dus zijn er tijdens de ontgroeningen nog expliciet restricties op het gebruik van geweld en vernederende handelingen en beloven de studenten plechtig om de aspirant-leden voldoende te laten slapen, drinken en eten, daarna mogen ze die regels bij wijze van aan de wilgen hangen.  Alleen de gedragscodes van Rotterdam, Groningen, Leiden en Maastricht (hoewel het wat betreft de laatste niet expliciet staat vermeld in de tekst zelf) gelden wel expliciet het hele jaar. Maar zoals we nu weten – wat betreft Leiden – is dat geen garantie op een ‘vriendelijke’ cultuur. De NRC onthulde zaterdag de onderzoeksresultaten van een advocatenkantoor naar de interne cultuur van het Leidse Minerva. Het corps is in de greep van “excessen met drank, drugs, fysiek geweld en seks”. De Leidse rector Carel Stolker baalde er “ongelooflijk” van en twitterde naar aanleiding van het onderzoek van Science Guide dat hij ook actie verwacht van de reünisten, zij moeten verantwoordelijkheid nemen en helpen om de verenigingshuizen te reguleren.  

» link  » minder

    Thu, 13 Sep 2018 12:37:00 GMT   » meer
“Alleen maar zuipen? Dat beeld had mijn moeder ook”

    Topic:  praeses
Het had de naam van een komisch duo kunnen zijn, Jesse en Jeske. Maar nee, ze kennen elkaar zelfs niet eens. Wat voor beeld heeft De Vries van Que Pasa? “Die herendisputen, dat ziet er gezellig uit, maar het gaat er wel heftig aan toe, geloof ik.” Hulst: “Hoe bedoel je, heftig?” De Vries: “Nou, zuipen, en heel aanwezig zijn altijd. Doen jullie ook nog wat anders dan zuipen? Dat vraag ik me vanuit een sportvereniging wel eens af.” Hulst: “Dat beeld had mijn moeder ook, dat heb ik haar uit het hoofd gepraat. Want ja, woensdagavond is de dispuutsavond, dan is het drinken, maar verder zijn we gewoon vrienden en doen we ook andere dingen: samen hardlopen, voetballen, naar de film. We zijn een hechte groep, als we in de UB zitten is het met een appje ‘Yo, is er iemand hier, even koffietje doen?” Hulst gaat er eens goed voor zitten; hij had er al op gerekend dat dit onderwerp indringend aan de orde zou komen: “Weet je, zeker de laatste jaren is er in Nederland een beeld ontstaan, mede naar aanleiding van gedonder bij Vindicat en Minerva, dat het bij het corps en ook bij disputen gaat om de zuipende, vrouwenhatende student die tien jaar over zijn studie doet.” Ja hallo, kijk eens op jullie website? ‘Met Stierlijke Groet’? ‘De heersers van het Maastrichtse studentenleven.’ ‘Immer Geil’? Hulst met een brede grijns: “Ja, Immer Geil [hij spreekt het op z’n Duits uit]. Dat lijkt me niet de slogan van vrouwenhaters toch?” De Vries moet lachen. Maar bij een dispuut gaan, dat zag ze destijds niet zitten. “Ik had geen zin in de A-tijd. Eerst je een beetje vernederen en daarna ben je de beste vrienden, dat vind ik raar.” Wat gebeurt er bij Que Pasa in de A-tijd? Hulst: “Haha, daar ga ik niet op in, niet alle disputen hoeven te weten wat wij doen. Nou oké, we pissen over mensen, trappen op hoofden, dat soort dingen.” Hij kijkt de verslaggever schuin aan: “Dit is een grapje hè?” Ja, dat is begrepen. Maar dat vernederen? “Nee, doen we niet, vind ik ook een beetje triest: het misbruiken van je machtspositie, wat heb je daaraan?” Hij vervolgt: “Er wordt te veel gegeneraliseerd, dat vind ik wel jammer. Hier in Maastricht is het sowieso anders, hier heb je niet zo’n corps met rijke pappies en mammies.” De Vries: “Maar ook al is je pappie rijk, dan hoef je je nog niet zo te gedragen.” Hulst: “Klopt. En ik snap dat beeld ook wel, als dat het enige is wat je hoort. Als ik alleen De Telegraaf zou lezen denk ik ook dat ik wat rechtser word.” Iets anders nu. Waarom zijn jullie voorzitter geworden? Ze zijn er min of meer in gerold, waren al actief in dispuut of vereniging. De Vries: “Ik zat al in een commissie bij Lagakari, vind het leuk om te organiseren en met ideeën te komen. Dus toen er een tekort aan potentiële bestuursleden was zei ik: ik doe het wel. Ik was toch al veel op de club.” En organisatiewerk, dat is er genoeg: zeilkampen in Friesland, introductietijd, sponsors regelen voor al die dure boten. De Vries: “Het is nu de drukste tijd van het hele jaar. Ik ben eigenlijk een soort noodvoorzitter, de echte ging voor studie naar het buitenland, ik was hoofd activiteiten en daarmee ook vicevoorzitter, dus toen moest ik het overnemen. Wel veel verantwoordelijkheid hoor, bij de vorige voorzitter ging alles goed, soms ben ik wel eens bang dat het bij mij naar de tyfus gaat, haha, dat ik een belangrijk sponsorcontract vergeet of zo. Dan heb ik het gedaan. Maar gelukkig heb ik nog vijf andere bestuursleden. En het is maar voor een paar maanden.” Hulst: “Wat als ze je vragen om een jaar door te gaan?” De Vries: “Nee, dat doe ik niet. Elke maandag bestuur, donderdag borrelen, dat zou ik dan twee jaar doen. Ik wil ook wel eens iets leuks doen op maandag; uit eten, naar de film, sporten.” Is het belangrijk voor je cv? Hulst: “Ik zet het er wel op ja. Je laat zien dat je verantwoordelijkheid aankunt. Het is ook leerzaam, je leert knopen doorhakken. Daar was ik niet best in, ik ben erin gegroeid.”      

» link  » minder

    Thu, 13 Sep 2018 12:32:00 GMT   » meer
Kabinet houdt deur dicht voor nieuwe student-promovendi

    Topic:  promovendi
NEDERLAND. Het kabinet gaat universiteiten geen kans bieden om nog meer student-promovendi te werven. Dat blijkt uit antwoorden van minister Van Engelshoven op vragen van GroenLinks.

» link  » minder

    Thu, 13 Sep 2018 09:54:00 GMT   » meer
Protestmars tegen renteverhoging studieschuld

    Topic: 
NEDERLAND. Jongerenorganisaties roepen studenten op om vrijdag om 14.00 uur in Amsterdam te gaan demonstreren tegen de verhoging van de rente op de studielening. Ze zijn boos omdat studeren door de maatregel opnieuw duurder wordt.

» link  » minder

    Wed, 12 Sep 2018 13:59:00 GMT   » meer
Collegevoorzitter Martin Paul tekent voor vier jaar bij

    Topic:  Martin Paul, cvb, collegevoorzitter
MAASTRICHT. De voorzitter van het college van bestuur, prof. Martin Paul 񢈦), blijft tot 2023 de hoogste baas van de Universiteit Maastricht. Hij is dan in totaal twaalf jaar voorzitter geweest. Acht jaar is gebruikelijk.

» link  » minder

    Wed, 12 Sep 2018 13:16:00 GMT   » meer
Vier miljoen voor ‘voorloper’ Einstein Telescoop

    Topic:  einstein telescoop
MAASTRICHT. De UM ontvangt samen met enkele zusterinstellingen en partners vier miljoen aan Europese subsidie voor een proefopstelling om zwaartekrachtgolven te meten. Dat is een opsteker aangezien Zuid-Limburg, naast Sardinië en Hongarije, in de running is voor de uiteindelijke Einstein Telescoop. Ook zal de UM een nieuw onderzoeksinstituut op poten zetten.

» link  » minder

    Wed, 12 Sep 2018 11:27:00 GMT   » meer
Verbouwing Annadal niet klaar: studenten dupe

    Topic:  student&stad, annadal, huisvesting
MAASTRICHT. “Het is hier een zooitje”, klagen studenten die een kamer huren op het Annadalcomplex aan de Brouwersweg. Per 1 september zijn 217 extra kamers opgeleverd. Maar klaar is het nog lang niet. En dus is er heel veel stof, heel veel geluidsoverlast.

» link  » minder

    Wed, 12 Sep 2018 11:27:00 GMT   » meer
“Als één persoon ziek wordt, volgt iedereen”

    Topic:  student&stad, annadal, huisvesting
Wie de oude verpleegstersflat op het Annadalcomplex binnenloopt, wordt vriendelijk begroet door de bouwvakkers. “Val niet over het materiaal." De een schuurt en schildert, een ander monteert douchehokjes zoals je ze op de camping tegenkomt. In het trappenhuis galmt Lois Lane, het stof dwarrelt alle kanten op. De poetsploeg is er iedere dag te vinden, vertelt een dame terwijl ze de treden afneemt met een vochtige doek. “Maar het is dweilen met de kraan open.” Op de bovenste verdieping leiden stoffige voetstappen ons naar de woonkamer. Op de vraag of we het balkon op mogen om de stad van ‘boven’ te aanschouwen, schudden de studenten nee. “Alle deuren en ramen zijn afgesloten.” Te gevaarlijk, zegt Maurice Evers, hoofd studentenhuisvesting van de UM. Het jongste bouwbesluit eist een hogere balustrade en minder openingen. We kunnen het ons niet permitteren om het toegankelijk te maken.” En toen dat in de eerste week nog wel het geval was – nog niet alle deuren waren dichtgemaakt – en studenten ’s avonds hun biertje in de buitenlucht dronken, kwamen al de eerste klachten van omwonenden binnen. Nu zijn omwonenden officieel naar de gemeenteraad gestapt met een klacht. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is dat er in een woonwijk is gekozen voor nog meer huisvesting vanwege "tijdsdruk en financiële afwegingen. Het kan toch niet zo zijn dat hiermee het probleem vervolgens bij de omwonenden wordt gelegd?", staat er in hun brief. Ventilatie Dat er nu vanwege de veiligheid geen enkel raam open kan, is voor de studenten een tegenvaller. “Op de tekening van Maastricht Housing was er een deur naar een balkon getekend. Tja, dan ga je ervanuit dat die open kan”, zegt de Deense rechtenstudent Zana van Schayk (“mijn moeder is Nederlandse”). Alleen via ventilatieroosters stroomt lucht binnen in de kamers.” En die werken niet, vullen twee medebewoners in. “Als één persoon ziek wordt, volgt iedereen”, meent de Canadese rechtenstudent Joan Duhaylungsod. Ondanks de kommer en kwel zijn er toch nog een paar pluspunten te ontdekken: het is “een leuke verdieping met veel nationaliteiten, de ligging is prima, het uitzicht is mooi”. Dat het pand gerenoveerd werd, wisten ze. Met de nadruk op: werd. Het bericht dat er toch nog geklust werd en de excuses daarvoor van het Guesthouse dat de kamers verhuurt kwam als een verrassing. “Een paar dagen voor onze aankomst op vrijdag 31 augustus kregen we een e-mail met een update.” Daarbovenop liep het ook nog eens mis op die vrijdag zelf. Studenten moesten uren wachten voordat ze in hun kamer konden intrekken. De gemeente zou de gebouwen die dag vrijgeven, maar besloten anders, vertelt Evers. “Ze werden afgekeurd. Deurdrangers op deuren naar de vluchtroutes ontbraken her en der. Van het grootste belang en noodzakelijk, dus dat moest nog snel worden geregeld”, zegt Evers. Om negen uur ’s avonds mochten de studenten dan toch de gebouwen betreden. Varkensachtig Het grootste probleem, vindt de Canadese masterstudent Legal Psychology Sam van Drunen, is dat er geen gehoor wordt gegeven aan haar klachten. Ze wordt duizelig van een “naar aceton ruikende geur”. Ze wijst naar een grijze buis die naast haar wasbak zit. “Ik heb al een e-mail gestuurd, ik ben naar de receptie gelopen, niemand doet er iets aan.” Op de zevende verdieping neemt de Tunesische Omar Ben-Mansour, eerstejaars biomedische wetenschappen, een hap van zijn pizza. Hem lijkt de verbouwing niet te deren. “Ach, dat is het studentenleven.” Twee dames van de poetsploeg wachten op de lift. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is dat studenten “zo slordig” kunnen zijn. “Varkensachtig. Ze laten overal lege flessen rondslingeren, zetten hete pannen op het keukenblad – dat vervolgens bol gaat staan van de hitte – gebruiken schoonmaakspul dat witte vlekken achterlaat rond de wasbak. Dat krijg ik niet meer schoon. En het is een gloednieuwe keuken!” Op de vraag of er in de tussentijd al studenten zijn vertrokken, zegt Evers: “Nee, maar er zijn wel twee Vietnamese jongens die hun kamer te klein vinden. Voor zover ik weet hebben ze nog niets anders gevonden.” Noch het drietal op de tiende verdieping, noch een Ghanese masterstudent in het lagere gebouw denkt aan verhuizen. “Geen zin om te zoeken, kost te veel tijd”, klinkt het. “En vind maar eens een gemeubileerde kamer voor 345 euro inclusief”, reageert de Ghanees.  

» link  » minder

    Wed, 12 Sep 2018 09:16:00 GMT   » meer
Nergens

    Topic:  sjaak
Femke Halsema heeft een mooi boekje geschreven: Nergensland. Deze titel verwijst naar waar al die miljoenen vluchtelingen vertoeven: nergens. Ze profiteren misschien wel in theorie maar niet in de praktijk van de goedbedoelde voorzieningen van het Vluchtelingenverdrag, kunnen nergens heen. Velen hangen rond in vluchtelingenkampen waar ze perspectiefloos leven van de internationale liefdadigheid, als ze al zijn ontsnapt aan smokkelaars of de golven van de Middellandse Zee. Halsema stelt voor om zo'n Nergensland-kamp onder regie van de VN Vluchtelingenwerk om te bouwen tot een levendige stad waarin mensen gaandeweg ruimte krijgen om hun eigen talenten aan te wenden, zelf huizen te bouwen, opleidingen te volgen, ondernemingen te starten, kortom alles te doen waar mensen weer energie van krijgen. Het klinkt misschien utopisch, maar zij doet veel moeite om kritiek daarop te pareren. Als denkoefening vind ik het verfrissend om te laveren tussen populisten die denken dat de wereld bij onze grens ophoudt en realisten als Paul Scheffer die menen dat het onze grenzen zijn die onze vrijheid mogelijk maken. Natuurlijk is dat laatste waar, maar dat betekent niet dat die grenzen vrijwel dicht moeten. Zonder de grenzen helemaal open te gooien kunnen wij in Nederland (en in Europa) meer mensen opnemen dan we nu doen. Bij het lezen van haar voorstellen moest ik denken aan de Israëlische kibboets waar ik als vrijwilliger heb gewerkt. Deze wijkplaatsen voor joodse vluchtelingen waren indertijd ook utopische plekken, maar ze hebben het gaandeweg steeds moeilijker gekregen. Ze hebben zich echter aangepast. Leden kregen meer individuele vrijheid. Naast landbouw kwam industrie. Kibboetsen hebben overleefd en zijn zelfs aantrekkelijk geworden voor veel Israëliërs. Zonder hun politieke idealen overboord te gooien, hebben ze stapsgewijze aanpassingen gedaan, geleerd van hun fouten. Een aspect van de kibboetspraktijk heeft mij echter altijd tegengestaan. Palestijnen mochten er wel werken, maar nooit lid worden. Ik denk dat de mentale en fysieke grenzen tussen Israëliërs en Palestijnen nu zo hard zijn geworden dat Palestijnen er niet meer mogen (en willen) werken. Hier zit ook de kern van het huidige vluchtelingenprobleem: wij hebben onze grenzen nodig omdat we niet willen dat vluchtelingen lid van onze kibboets worden. Sjaak Koenis, universitair hoofddocent wijsbegeerte

» link  » minder

    Wed, 12 Sep 2018 08:41:00 GMT   » meer
“Ik ben geen big spender. Ik geef momenteel het meeste uit aan mijn twee katten"

    Topic:  zingbid
Aggie Paulus ࿓, geboren in Maastricht)/ universitair hoofddocent bij de vakgroep Health Services Research/ single/ woont in Maastricht

» link  » minder

    Wed, 12 Sep 2018 07:51:00 GMT   » meer
Data verzamelen in de snikhete zomer

    Topic:  bijbaan
Joedith López Cuello/ 28/ masterstudent Work and Organisational Psychology/student-assistent Universiteit Maastricht, project student employability en internationalisering, werkt 10 à 16 uur per week/ verdient 13 euro per uur

» link  » minder

    Wed, 12 Sep 2018 04:29:00 GMT   » meer
In de kelder van het betaalde voetbal

    Topic:  film
Het verhaal: Zijn hardnekkige gokverslaving heeft profvoetballer Jermaine Slagter (Willem de Bruin) in financiële problemen gebracht. Zijn vrouw (Liliane de Vries) heeft hem al verlaten; bij zijn criminele vader wil hij niet aankloppen voor hulp. Chinese matchfixers blijken bereid om Jermaine’s schulden af te lossen, maar dan moet hij wel ervoor zorgen dat zijn club FC Barkas degradeert. Zal Jermaine zijn club en zijn teamgenoten verraden? Twee Nederlandse clubs in de Champions League en dus een goed moment voor een voetbalfilm: - Prima idee van regisseur Victor D. Ponten om een film over matchfixing te maken; een thema met veel potentieel voor een donker noodlotsdrama over vriendschap, loyaliteit en verraad. - Het lijkt een wereld vol rijkdom en glamour, maar de realiteit is dat in het betaald voetbal 80 procent van alle salarissen verdiend wordt door 2 procent van de voetballers. Deze film gaat niet over die 2 procent, maar over de spelers uit de kelder van het betaalde voetbal. FC Barkas is het soort club waarvan de supporters al blij zijn als de toss wordt gewonnen. De spelers tekenen geen miljoenencontract bij Nike, maar krijgen een paar grijpstuivers als ze reclame maken voor de lokale kartingbaan. Ga liever kijken hoe kunstgras groeit: - Ponten debuteerde in 2011 spectaculair met Rabat, een samen met Jim Taihuttu geregisseerde roadmovie over de onzekerheden van jonge (Marokkaanse) Nederlanders. Taihuttu leverde sindsdien met Wolf 񢉝) een uitstekende tweede film af (en werkt ondertussen alweer aan zijn derde film, over de politionele acties in Nederlands-Indië), maar rond Ponten bleef het stil. In vergelijking met Rabat en Wolf blijkt Catacombe helaas een stapje terug. De film mist de energie van zijn voorgangers en hoort eerder thuis op tv dan op het grote bioscoopdoek. - Vanaf de openingsseconde creëert Ponten een onheilspellende sfeer, maar de dreiging vindt zijn oorsprong louter in de cinematografie en de veel te nadrukkelijk aanwezige muziek. Het scenario daarentegen ontbeert spanning en beweegt zich langs behoorlijk clichématige lijnen richting het eindsignaal. - Hoofdrolspeler Willem de Bruin werd bekend als rapper bij The Opposites en laat hier zien dat hij ook best redelijk kan acteren. Wat zich echter wreekt is dat de man niet kan voetballen. Kijk hoe hij een vrije trap neemt en je weet: dit is geen profvoetballer. Het lijkt misschien een detail, maar wel een detail dat de geloofwaardigheid van de film behoorlijk onder druk zet. Het salomonsoordeel: Het is september, steevast de tijd van het jaar waarin we – rondom het Nederlands Film Festival in Utrecht – even veinzen dat de Nederlandse filmindustrie wat voorstelt. Maar na alweer een jaar waarin geen enkele Nederlandse film werd geselecteerd voor de competitie van de grote filmfestivals, is de conclusie onontkoombaar: de Nederlandse film speelt in de mickeymousecompetitie. Mark Vluggen

» link  » minder

    Tue, 11 Sep 2018 15:22:00 GMT   » meer
Geen overtredingen tijdens ontgroeningen

    Topic:  ontgroening, circumflex, tragos
MAASTRICHT. “Er zijn geen overtredingen gesignaleerd en er zijn ook nog geen klachten binnengekomen”, antwoordt Pascal Breuls, directeur van het studentenservicecentrum op de vraag hoe de recente ontgroeningen van de grote studentenverenigingen Koko, Circumflex, Saurus en Tragos zijn verlopen. Tijdens onaangekondigde bezoekjes – “aan drie verenigingen, ik vertel niet welke” – heeft Breuls, tevens voorzitter van de Commissie Kennismakingstijden van de Universiteit Maastricht, “geen schending” van de Gedragscode Introductietijd opgemerkt. Vorig jaar werd Tragos bestraft: een derde van de subsidie werd ingetrokken. Aanleiding was een voorwaardelijke sanctie in 2016 toen eerstejaars te weinig slaap kregen, een meisje gewond was geraakt aan haar enkel en mensen een verbrande tong hadden opgelopen door een te heet brouwsel. Vorige zomer zouden wederom “meerdere bepalingen” overtreden zijn (over de aard gingen noch Breuls, noch de woordvoerder van de UM en noch toenmalig Tragosvoorzitter in) en werd de sanctie dus onvoorwaardelijk. Circumflex kreeg in 2017 een waarschuwing. Volgens Breuls hebben Tragos en Circumflex “echt iets gedaan met de feedback die we vorig jaar hebben gegeven. Daarmee hebben we de verenigingen gecomplimenteerd.” De Gedragscode Introductietijd schrijft onder meer voor dat tijdens de ontgroening minimaal zes uur aaneengesloten slaap per nacht verplicht is, voldoende eten en drinken en een gelegenheid om zich dagelijks te wassen en tanden te poetsen. Ook kan het verenigingsbestuur zich bij wangedrag niet verschuilen achter interne commissies of individuele leden.

» link  » minder

    Tue, 11 Sep 2018 15:21:00 GMT   » meer
“Het kan echt, een gelijkwaardige wetenschappelijke carrière”

    Topic: 
Duo-oraties komen in Maastricht vaker voor, maar het is voor het eerst dat ‘man en vrouw’ in dezelfde plechtigheid hun inaugurele redes uitspreken. De eer is aan de Duitse onderzoekers Lisa en Alexander Brüggen, die vrijdag ྮ september 2018) elk een leerstoel aanvaarden aan de School of Business and Economics (SBE). “Sommige medewerkers, die al jaren bij de SBE werken, weten niet eens dat we bij elkaar horen.”

» link  » minder

    Tue, 11 Sep 2018 14:14:00 GMT   » meer
Kabinet houdt vast aan bezuiniging op onderwijs

    Topic:  prinsjesdag2018
NEDERLAND. Het kabinet is niet van plan om de veelbesproken ‘doelmatigheidskorting’ te schrappen, schrijft minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer.

» link  » minder

    Mon, 10 Sep 2018 16:50:00 GMT   » meer
Studiesteden: Amsterdam nummer 4 van Europa, Maastricht op 28

    Topic: 
NEDERLAND/MAASTRICHT. Ondanks alle verhalen over woningnood is Amsterdam nog steeds een aantrekkelijke stad voor buitenlandse studenten: de nummer 4 van Europa. Bovenaan in de Best Student City Ranking staat Berlijn. Maastricht staat op 28.

» link  » minder

    Mon, 10 Sep 2018 14:42:00 GMT   » meer
“Met een buddy was ik niet opgelicht”

    Topic:  buddy, ISAP, newby
MAASTRICHT. Waar kunnen studenten het beste een bankrekening openen? Bij de ING-bank, “want daar is een studentenrekening gratis”, zegt Grace Marshall van studentenplatform MyMaastricht. Dat deze bank afgelopen week met een groot witwasschandaal in het nieuws was, lijkt haar niet te deren. Ze sprak als derde afgelopen week tijdens de openingsceremonie van het International Student Ambassador Program (ISAP), het programma waarbij ouderejaars (buddy’s) nieuwe studenten (newby’s) opvangen en begeleiden. Er ontstaat geroezemoes tijdens de speeches, die voor de newby’s blijkbaar te lang duren.

» link  » minder

    Mon, 10 Sep 2018 13:38:00 GMT   » meer
‘Bilnaad-adje’ afgeschaft: de tijden veranderen

    Topic:  ontgroening
NEDERLAND. Het Leidse studentencorps Minerva wil zijn “verstikkende verenigingscultuur” doorbreken. De tijden veranderen, reageert de Landelijke Kamer van Verenigingen, dus de studentencultuur ook.

» link  » minder

    Mon, 10 Sep 2018 11:14:00 GMT   » meer
PAS-workshop: Ik schrijf, dus ik blijf

    Topic:  pas
MAASTRICHT, VRIJDAGAVOND. In een klein uurtje een recensie schrijven over een PAS-evenement. Dat was de opdracht. Maar niet iedereen had vrijdagavond om 20.30 uur al iets van PAS bezocht, en dus schreven deze moedige schrijvers over PAS en andere zaken. Lees hier het resultaat.

» link  » minder

    Fri, 07 Sep 2018 18:04:00 GMT   » meer
University College: ‘Dure crèche voor rijkeluiskinderen’ blijkt succes

    Topic: 
NEDERLAND/MAASTRICHT. Met de komst van het University College Utrecht deed twintig jaar geleden een nieuw type onderwijs zijn intrede in Nederland. “De Colleges waren voorlopers”, zegt historicus James Kennedy, de huidige dean van het jubilerende College.

» link  » minder

    Fri, 07 Sep 2018 07:15:00 GMT   » meer
Minister: laat je niet afpoeieren door bestuurders

    Topic: 
NEDERLAND. Toekomstige medezeggenschappers werden afgelopen weekend op de Veluwe klaargestoomd voor hun nieuwe functie. De minister stak hun bij de openingsavond een hart onder de riem

» link  » minder

    Fri, 07 Sep 2018 06:54:00 GMT   » meer
Achteroverleunwereld

    Topic:  hans
Wie treffen we aan in de achteroverleunwereld? Goed gezien, de bankzitter! Daarmee bedoel ik niet de sombere en sneue types die naast en achter de trainer en zijn staf in de dug-out van een voetbalstadion zitten.  Je zal maar derde keeper van De Graafschap zijn en nooit die bank afkomen. Ik heb het over die andere bankzitter. Hij zit/hangt thuis uren op zijn bankstel. Hij zapt zich door het televisieaanbod en allerlei sites heen. Hij gamet wat. Als hij niet één van zijn afstandsbedieningen in zijn hand heeft, grijpt hij snel naar zijn smartphone. Bijna vergeten de boodschappen bij Appie te bestellen. Over die bankzitter - u of ik wellicht - is laatst een interessant theorietje ontwikkeld. Op 17 augustus verscheen in de NRC een column van Christiaan Weijts die een briljant inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis van de achteroverleunmens.  Waar komt die neiging om zelfs redelijk ingewikkelde zaken op afstand te kunnen bedienen vandaan? Hebben ooit plannenmakers in de elektronische industrie met elkaar zitten brainstormen over: hoe nu verder met onze producten? En dat toen een jonge Einstein riep: Eureka, afstandsbediening. Zo is het niet gegaan. De behoefte om van een afstand te overwinnen is vooral groot bij mensen die tijdelijk of blijvend gehandicapt zijn. Wie niet makkelijk bij zijn radio kan door zijn gebrek, of zich niet alleen kan verplaatsen, heeft baat bij hulpmiddelen die zijn mobiliteit verbeteren. De ontwikkeling daarvan heeft in een aantal landen, die zowel welvarend waren als streefden naar een verzorgingsstaat, al tientallen jaren tot een ontwikkeling van revalidatietechniek geleid. Zweden en Nederland zijn daarvan voorbeelden. Deze trend is in een stroomversnelling geraakt toen de aanwezigheid van veel oorlogsslachtoffers, meestal jonge veteranen, vooral in de Verenigde Staten leidde tot omvangrijke inspanningen, sociaal en financieel. Daar komt de opmars van de zelfbediening vandaan. Mensen helpen die tot bank zitten zijn veroordeeld. Maar nu heeft de techniek gekoppeld aan de menselijke luiheid ertoe geleid dat afstandsbediening het leven van iedereen vergemakkelijkt. Eindeloze mogelijkheden bestaan er om te communiceren en ons van veraf te beschermen en te informeren. Revalidatietechniek helpt gehandicapten mobiel te zijn. De digitale revolutie die mede daardoor is ontstaan, maakt de mens weer invalide. Hij leunt achterover. Opstaan valt hem niet mee. De wetenschap en de zorg moeten een nieuwe weg inslaan. Vandaar dat u en ik voortdurend te horen krijgen dat we meer moeten lopen, bewegen en gezonder eten. Hans Philipsen            

» link  » minder

    Fri, 07 Sep 2018 18:04:00 GMT   » meer
University College: ‘Dure crèche voor rijkeluiskinderen’ blijkt succes

    Topic: 
NEDERLAND/MAASTRICHT. Met de komst van het University College Utrecht deed twintig jaar geleden een nieuw type onderwijs zijn intrede in Nederland. “De Colleges waren voorlopers”, zegt historicus James Kennedy, de huidige dean van het jubilerende College.

» link  » minder

    Fri, 07 Sep 2018 07:15:00 GMT   » meer
Minister: laat je niet afpoeieren door bestuurders

    Topic: 
NEDERLAND. Toekomstige medezeggenschappers werden afgelopen weekend op de Veluwe klaargestoomd voor hun nieuwe functie. De minister stak hun bij de openingsavond een hart onder de riem

» link  » minder

    Fri, 07 Sep 2018 06:54:00 GMT   » meer
Achteroverleunwereld

    Topic:  hans
Wie treffen we aan in de achteroverleunwereld? Goed gezien, de bankzitter! Daarmee bedoel ik niet de sombere en sneue types die naast en achter de trainer en zijn staf in de dug-out van een voetbalstadion zitten.  Je zal maar derde keeper van De Graafschap zijn en nooit die bank afkomen. Ik heb het over die andere bankzitter. Hij zit/hangt thuis uren op zijn bankstel. Hij zapt zich door het televisieaanbod en allerlei sites heen. Hij gamet wat. Als hij niet één van zijn afstandsbedieningen in zijn hand heeft, grijpt hij snel naar zijn smartphone. Bijna vergeten de boodschappen bij Appie te bestellen. Over die bankzitter - u of ik wellicht - is laatst een interessant theorietje ontwikkeld. Op 17 augustus verscheen in de NRC een column van Christiaan Weijts die een briljant inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis van de achteroverleunmens.  Waar komt die neiging om zelfs redelijk ingewikkelde zaken op afstand te kunnen bedienen vandaan? Hebben ooit plannenmakers in de elektronische industrie met elkaar zitten brainstormen over: hoe nu verder met onze producten? En dat toen een jonge Einstein riep: Eureka, afstandsbediening. Zo is het niet gegaan. De behoefte om van een afstand te overwinnen is vooral groot bij mensen die tijdelijk of blijvend gehandicapt zijn. Wie niet makkelijk bij zijn radio kan door zijn gebrek, of zich niet alleen kan verplaatsen, heeft baat bij hulpmiddelen die zijn mobiliteit verbeteren. De ontwikkeling daarvan heeft in een aantal landen, die zowel welvarend waren als streefden naar een verzorgingsstaat, al tientallen jaren tot een ontwikkeling van revalidatietechniek geleid. Zweden en Nederland zijn daarvan voorbeelden. Deze trend is in een stroomversnelling geraakt toen de aanwezigheid van veel oorlogsslachtoffers, meestal jonge veteranen, vooral in de Verenigde Staten leidde tot omvangrijke inspanningen, sociaal en financieel. Daar komt de opmars van de zelfbediening vandaan. Mensen helpen die tot bank zitten zijn veroordeeld. Maar nu heeft de techniek gekoppeld aan de menselijke luiheid ertoe geleid dat afstandsbediening het leven van iedereen vergemakkelijkt. Eindeloze mogelijkheden bestaan er om te communiceren en ons van veraf te beschermen en te informeren. Revalidatietechniek helpt gehandicapten mobiel te zijn. De digitale revolutie die mede daardoor is ontstaan, maakt de mens weer invalide. Hij leunt achterover. Opstaan valt hem niet mee. De wetenschap en de zorg moeten een nieuwe weg inslaan. Vandaar dat u en ik voortdurend te horen krijgen dat we meer moeten lopen, bewegen en gezonder eten. Hans Philipsen            

» link  » minder

    Thu, 06 Sep 2018 13:30:00 GMT   » meer
"Mijn ouders gingen scheiden. Ik was veertien en werd in één klap volwassen"

    Topic:  zingbid
Rob van Duijn ࿔, geboren in Ede)/ hoofd Studium Generale/ samenwonend met Tim/ woont in Maastricht

» link  » minder

    Thu, 06 Sep 2018 09:58:00 GMT   » meer
Tussenjaar populairder dan ooit

    Topic: 
NEDERLAND. Het ‘tussenjaar’ is weer helemaal terug. De invoering van het leenstelsel zorgde voor een tijdelijke dip, maar het aantal jongeren dat na school eerst een jaartje gaat werken of reizen, was nooit eerder zo hoog.

» link  » minder

    Thu, 06 Sep 2018 08:17:00 GMT   » meer
Gesloten-deuren-virus

    Topic:  redactioneel
Een tijdje dachten we dat het een typisch Maastrichts universitair fenomeen was: steeds meer vertrouwelijke beleidsnotities, nogal wat vertrouwelijk punten op de agenda’s van universiteitsraad en faculteitsraden. Al dan niet op verzoek (het is de raad die uiteindelijk beslist) van het bestuur. Uiteraard zijn er onderwerpen - denk aan benoemingen van hoogleraren of decanen, aankoop van panden - die vertrouwelijk zijn. Maar waarom zou je het etiket confidentieel plakken op onderwerpen als internationalisering, koers van de universiteit, parkeerbeleid, besteding van de gelden die vrijkomen door het afschaffen van de basisbeurs? Wat ligt er zo gevoelig dat de student of medewerker - de achterban van een raadslid - het niet, of pas in een later stadium (als de discussies al zijn gevoerd), mag weten? Het blijkt geen Maastrichts fenomeen. Andere universiteitsmedia kampen met hetzelfde probleem. Begin van deze zomer trok het online-blad U-Today van de Universiteit Twente in een open brief bij de minister van Onderwijs aan de bel. “Democratie sterft in duisternis,” klonk het. “Voor een functionerende democratie moeten de gordijnen open. Het licht is nodig zodat mensen kunnen zien wat er gebeurt.” En ook in de lokale politiek heerst het gesloten-deuren-virus. Uit een enquête van raadslid.nu, zo schreef NRC onlangs, bleek dat in 2017 “meer dan de helft van de raadsleden zich belemmerd voelt in het raadswerk om dat te pas en te onpas stukken geheim worden verklaard”. Observant is een onafhankelijk blad, en die onafhankelijkheid staat hier aan de UM niet ter discussie. Dat is mooi. Maar willen wij onze taak kunnen vervullen, namelijk controle van bestuurders, dan kan dat niet zonder toegang tot beleidsstukken, rapportages en vergaderingen. Transparantie en openheid zijn noodzakelijk. U-Today vroeg de minister om spelregels: wanneer mogen documenten, notulen en besluiten vertrouwelijk worden gemaakt? En horen agenda’s, notulen, stukken en besluiten van officiële instanties niet allemaal openbaar te zijn? De minister antwoordde per kerende post. Zij gaat geen spelregels geven, maar vindt transparantie van groot belang. Informatie moet gedeeld worden volgens het principe ‘openbaar, tenzij’. Kom op UM-raadsleden, neem het voortouw, maak werk van transparantie.        

» link  » minder

    Thu, 06 Sep 2018 06:31:00 GMT   » meer
“Beter korfbal dan corpsbal”

    Topic:  praeses
Ze studeren hetzelfde, zij het in verschillende jaren, en hun verenigingskroeg delen ze ook. Maar kennen doen ze elkaar niet. Tjeerdsma moet eerst even iets uitleggen over zijn vereniging. Die is jong, dateert van 2017, en doet aan alles wat met een board te maken heeft. Van windsurfen tot wakeboarden en skiën. Verder is hij eigenlijk vicevoorzitter, de voorzitter is een Amerikaan maar voor alle contacten waar Nederlands voor nodig is, draaft Tjeerdsma op. Hij doet zeker de helft van het werk, het is meer een duovoorzitterschap. Voor we beginnen moet ook Duffhues nog dringend iets kwijt: “De vorige aflevering van deze serie, daar werd ik niet vrolijk van.” Hoezo? “Daar werd korfbal een suffe sport genoemd. Ben ik toch wel beledigd over. Als je zoiets zegt heb je het duidelijk nooit gedaan. Laat die twee maar langskomen, dan stellen ze hun mening wel bij.” Tjeerdsma: “Als ik héél eerlijk ben, vind ik het ook wel een beetje suf.” Duffhues: “Waarom dan?” Tjeerdsma: “In Haren, bij Groningen (ja, van ‘wáár is dat feestje’) deed ik hockey, tennis, windsurfen. Het waren de saaiere mensen die op korfbal gingen.” Duffhues: “Bij ons in Hapert, bij Eindhoven, zat de helft van de meisjes erop. In het zuiden is het vaak dameskorfbal.” Tjeerdsma: “Het is toch eigenlijk een gemengde sport?” Duffhues: “Ja, en zo doen wij het ook. Maar het is moeilijk om jongens te krijgen, het zijn er altijd te weinig. In onze flyer promoten we onszelf met: er wordt samen gedoucht. Ik zeg niet dat iedereen het met iedereen doet hoor.” Tjeerdsma: “Goh, dit wist ik niet. Er gaat een wereld voor me open.” En dat douchen, dat is dan zeker met onderbroeken aan en zo? Duffhues: “Haha, nee, en het is een grapje. We proberen interesse te wekken bij jongens, soms denken ze dat het echt zo gaat.” Tjeerdsma doet lichtelijk teleurgesteld: “Ik vatte ‘m serieus op.” Waarom zijn jullie voorzitter geworden? Niet dat ze het zo graag wilde, zegt Duffhues, maar “ik ontdekte in mijn eerdere bestuursjaar dat ik het leuk vond om voor een groep te staan, dingen te regelen. De toekomst? Ik zag mezelf nooit als leidinggevende; nu weet ik dat ik het kan.” Tjeerdsma: “Geneeskunde studeren is leuk, maar hier leer je iets anders, skills die je in je studie niet opdoet. Zeker met zo’n diverse vereniging als de onze: veel internationals, sinds deze week 60 procent vrouwen, en allerlei soorten mensen, van baggy trousers en petjes tot dispuutstypes.” Wat is jullie ergste nachtmerrie als voorzitter? Waar ben je bang voor? Tjeerdsma: “Nachtmerrie is een groot woord, maar: dat we te snel groeien. Deze week zijn we weer bijna verdubbeld, van 100 naar 200 leden. We hebben nu even een ledenstop. Je moet zorgen dat je kwaliteit blijft bieden. Mensen komen af op een surftrip naar Marokko, skiën in de Alpen. Dat moet allemaal goed verlopen. We zorgen dat materiaal en locaties in orde zijn, dat wel.” Ik verwachtte een ander antwoord van jou. Dat je bang zou zijn voor ongelukken. Tjeerdsma: “Nou, je krijgt eerder een auto-ongeluk. We doen wel aan extreme sporten, maar de leden zijn volwassen. Ik ga geen handjes vasthouden, mensen zijn zelf verantwoordelijk.” Duffhues: “Nachtmerries heb ik ook niet, problemen hebben we wel, vooral met de gemeente. Ze snappen korfbal hier niet. Waar kunnen we binnen trainen? UM-Sport heeft te weinig faciliteiten, niet genoeg palen, dus gaan we naar Daalhof. Daar hebben ze oude palen, je gooit een keer en hij zakt tien centimeter. In deze regio zijn weinig korfbalverenigingen dus een normale competitie zit er niet in. Daarom is er elke maand in een andere studentenstad een toernooi, dan is er ’s avonds een feest en overnachten we in de sporthal. Als wij zoiets willen organiseren kan het niet, in Maastricht mag je daar niet slapen.” Van welke andere vereniging zou je wel/niet lid willen worden? Tjeerdsma: “Niet Koko. Vind ik beetje saaie types. Ik overweeg nog wel om bij een herendispuut te gaan, om een ander soort mensen te leren kennen.” Duffhues: “Ik heb er geen tijd voor maar ik zou wel bij Pulse, onze studievereniging, willen. In ieder geval geen grote vereniging waar het alleen om zuipen en feesten gaat. Wij zeggen altijd: beter korfbal dan corpsbal.”        

» link  » minder

    Wed, 05 Sep 2018 13:50:00 GMT   » meer
“De UM doet al wat de minister voor ogen heeft”

    Topic:  bsa
Minister Van Engelshoven (OCW) wil een einde maken aan het strenge bindend studieadvies voor eerstejaars studenten. Zij hoeven wat haar betreft straks nog maar 40 van de 60 studiepunten te behalen. De Maastrichtse rector Rianne Letschert tweette afgelopen maandag: “Mooi begin van het academisch jaar.” En dat is niet cynisch bedoeld. “Nee, de UM doet al wat de minister voor ogen heeft.”

» link  » minder

    Wed, 05 Sep 2018 13:48:00 GMT   » meer
Ruige poppenseks

    Topic:  film
Verhaal: In een wereld waarin mensen en poppen (beschouwd als tweederangs burgers) naast elkaar leven, verdient puppet Phil Phillips (Bill Baretta) zijn geld als privédetective. De stad wordt opgeschrikt door moorden op puppets.  De laatste tijd lijken die moorden gericht op leden van de televisie-serie ‘The Happytime gang’, waar ook Phil’s broer en voormalige liefde deel van uitmaken. Phil wordt gekoppeld aan de menselijke politieagent Connie Edwards (Melissa McCarthy), die deze samenwerking in eerste instantie niet ziet zitten. Je bent nooit te oud voor poppen. The Happytime Murders, afkomstig van de makers van de Muppets, is een van de weinige poppen- of animatiefilms, waar jongeren onder de zestien niet binnen komen. De film fraai speelt fraai met het idioom van de film noir. Zo is er de cynische hard-boiled detective, de eeuwige femme fatale (in de hoedanigheid van de puppet Sandra White - Dorien Davies) en de loyale secretaresse Bubbles (een voortreffelijke rol van Maya Rudolph). En zoals altijd in film noir: niets is wat het lijkt. Niemand kijkt vreemd op van de prettige mengeling van poppen en mensen. De vanzelfsprekendheid van deze afwijking geeft een groot gevoel van vrijheid. Melissa McCarthy kan dit soort rollen goed dragen. Er is een grens aan hoeveel onderbroekenlol een mens kan verdragen. The Happytime Murders zet wel erg nadrukkelijk in op seks. Zo hebben de puppets Phil en Sandra seks met elkaar, die eindigt met een niet aflatende ejaculatie (ja, u leest het goed). Je gaat meteen aan je eigen mannelijkheid twijfelen. Ik probeer nog steeds een scène van mijn netvlies te krijgen, waarin een koe wordt bevredigd door een octopus (tevergeefs). Slotoordeel: De absurde toon van The Happytime Murders is aanvankelijk nog wel leuk maar gaandeweg nekt het hoge gehalte aan onderbroekenlol de film. Als kijker heb je het op een gegeven moment wel gehad met al die dubbelzinnigheden. Naarmate het verhaal vordert, verandert de absurditeit in platheid en eindigt een film die eerst nog veelbelovend leek, uiteindelijk teleurstellend. Jan Salden, Jan Salden, docent filmtheorie aan de Maastricht Academia of Media, Design & Technology

» link  » minder

    Wed, 05 Sep 2018 12:44:00 GMT   » meer
“Ik wil echt de bottom ones helpen”

    Topic:  oaj2018
MAASTRICHT. Tot haar negentiende sliep Julie Ann Goodfellow op de vloer in een sloppenwijk in de Filipijnen. Met hoog water stroomde haar huis vol met water uit een stinkend meer waarin een slachthuis afval dumpt. “Dan sliepen we op een plastic stoel. Toen ik uiteindelijk een bed kreeg, ging ik op de grond liggen. Ik vond het te zacht.”

» link  » minder

    Wed, 05 Sep 2018 08:04:00 GMT   » meer
Slob belooft onderzoek naar buitenpromovendi

    Topic:  buitenpromovendi
MAASTRICHT. Minister Arie Slob belooft dat er cijfers gaan komen van de aantallen buitenpromovendi per universiteit. Dat antwoordde hij dinsdagmiddag – hij verving collega Van Engelshoven tijdens het vragenuurtje – in de Tweede Kamer op vragen van SP’er Frank Futselaar. Futselaar wil een onderzoek naar buitenpromovendi als verdienmodel, dit naar aanleiding van een uitzending van het journalistieke onderzoeksprogramma Argos afgelopen weekend over de Universiteit Tilburg als ‘promotiefabriek’. Een van de hoogleraren daar begeleidde in zes jaar tijd maar liefst 77 buitenpromovendi. Buitenpromovendi doen promotieonderzoek zonder daarvoor bij een universiteit aangesteld te zijn. De universiteit krijgt van het ministerie een premie van 70 tot 90 duizend per succesvol afgeronde promotie, schrijft Argos op zijn website. “En er staan nauwelijks kosten tegenover. Die financiële prikkel heeft aan de Universiteit Tilburg de afgelopen jaren tot een bloeiende promotiepraktijk geleid.” Eind juli werd de Universiteit Tilburg veroordeeld tot het betalen van 75 duizend euro aan informaticus prof. Jaap van den Herik (hij was tot 2008 hoogleraar aan de Universiteit Maastricht) voor het begeleiden van drie promovendi na zijn emeritaat. Van den Herik had met toenmalig decaan Arie de Ruijter afgesproken dat hij na zijn emeritaat nog promoties zou begeleiden voor een bedrag van 25 duizend euro per succesvolle afronding. De universiteit wilde op een bepaald moment echter af van deze afspraak. De rechter verplichtte de instelling om zich aan de afspraak te houden. Naast het verzamelen van cijfers van buitenpromovendi zal minister Slob de Universiteit Tilburg om opheldering vragen en met de VSNU en buitenpromovendi in gesprek gaan. Hoeveel buitenpromovendi er op dit moment aan de UM rondlopen, is onduidelijk. Op centraal niveau worden die cijfers niet bijgehouden. WD/HOP

» link  » minder

    Wed, 05 Sep 2018 08:04:00 GMT   » meer
"De doos is te klein of de eieren zijn te groot"

    Topic:  bijbaan
Emmy Maas/ 21/ derdejaars geneeskunde/ werkt elke vrijdagochtend, de tijden wisselen/ verdient tot 60 euro per dag

» link  » minder

    Wed, 05 Sep 2018 07:46:00 GMT   » meer
“Studenten, leer Frans Timmermans’ speech uit je hoofd”

    Topic:  oaj2018
MAASTRICHT. Vijf lezingen, een quiz, een paneldiscussietje, twee prijsuitreikingen, een oproep om mee te doen aan de Green Impact-wedstrijd, video’s, vegan-koekjes en veel mooie muziek van het Famara Quartet. Zie hier het overvolle programma van de Opening van het Academisch Jaar, afgelopen maandag in het Mecc. “Sorry dat het zo lang duurde”, zei collegevoorzitter Martin Paul aan het einde tegen de zaal - het is inmiddels 17.40 uur.  Om er grinnikend aan toe te voegen: “Maar bedenk hoeveel computers de afgelopen uren niet zijn gebruikt, hoeveel energie er is bespaard, hoe duurzaam dat is.” En om duurzaamheid draaide het deze middag.

» link  » minder

    Tue, 04 Sep 2018 13:56:00 GMT   » meer
Weg met de regels rond gezondheidsclaims!

    Topic:  droom
Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Voedingswetenschapper Alie de Boer ྽) zou het liefst de hele Europese wet- en regelgeving rond food claims – denk aan Becel-boter die cholesterolverlagend werkt - willen schrappen en onderzoeken hoe het beter kan. Nu is het een doorn in het oog van consumenten, bedrijven en wetenschappers.

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 12:20:00 GMT   » meer
“UM maakt geen winst op buitenlandse studenten”

    Topic:  international classroom
MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht maakt geen winst op de studenten van buiten de Europese Unie, zegt de vicevoorzitter van het college van Bestuur, Nick Bos. “We verdienen er niet aan, we halen ze niet binnen om rijk van te worden, maar omdat we een breed samengestelde internationale classroom willen.”

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 12:16:00 GMT   » meer
Kantoortuin

    Topic:  ellen
Het begon met een ruimteprobleem op de Berg. Er waren meer planten dan bodem en te veel muurtjes. Er kwam een tuinarchitect die bedacht dat planten het veel beter deden als ze gezellig bij elkaar waren, als ze konden kruisbestuiven en licht, lucht en liefde deelden. De muurtjes konden worden neergehaald en zo was er dan toch plek voor alle planten. Toen kregen de planten inspraak. Wílden ze eigenlijk wel zonder de beschutting van muurtjes hun dagen slijten? Had niet iedere plant zijn eigen groeirichting, zijn eigen dieetwensen en allergieën? Konden een klimplant en een hangplant bij elkaar gezet worden? De klimmer wilde hogerop, de hanger zocht een rustige hangplek. Er waren tropische planten en overwinteraars. Konden die elkaar vinden in temperatuurcompromissen? En wat deed je met oudere planten, met al die jonge blaadjes om zich heen? Maar de tuinarchitect en plantenfluisteraars waren voldoende overtuigend en de tuinbouw kon starten. Voor de zomer werden de muren neergehaald en werden veel planten al even tijdelijk verpot als opstapje naar de grote tuin. Sommige planten kregen slappe bladeren van zoveel verandering. Andere werden juist nieuwsgieriger naar het nieuwe paradijsje. Op het heetst van de zomer konden de planten hun nieuwe tuin betrekken. Rijp en groen door elkaar heen, onder een blazende airconditioning. Het was een mooi moment voor het verkassen: het was geen lente en geen herfst, dus nog rustig voor de gemiddelde plant. Ronduit een vrolijk groene border waarin Pokon en plantenleed gedeeld werden. In augustus begonnen sommige planten in de tuin wat onrustig te worden: er werd een en ander van hen verwacht. Nabij wonende planten begonnen zich af te sluiten van de lawaaierige buren en doken in hun bladeren om zo min mogelijk te horen en te zien van de onrustzaaiers. Of ze kropen in de broeikasjes voor wie even wat extra energie kon gebruiken. Begin september zijn er nog geen plantenziekten geconstateerd, maar dat is een kwestie van tijd. Als de tropische soorten het te koud en de Hollandse het te warm gaan krijgen. Als de bladeren gaan vallen en de kale stammen zich gaan storen aan de winterharde buren. We gaan het beleven in onze kantoortuin. Ellen Krijnen, senior advisor Marketing and Recruitment

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 10:12:00 GMT   » meer
BSA-plan minister leidt tot bijval en weerstand

    Topic:  bsa
NEDERLAND. Minder verplichte studiepunten in het eerste jaar? Studenten zijn blij met het plan dat minister Van Engelshoven vandaag lanceert, maar universiteiten en hogescholen voelen zich overvallen. Ook de Tweede Kamer is verdeeld.

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 08:51:00 GMT   » meer
Minister maakt bindend studieadvies minder streng

    Topic:  bsa
NEDERLAND.  Minister Van Engelshoven wil een einde maken aan het strenge bindend studieadvies voor eerstejaars studenten. Zij hoeven straks nog maar 40 van de 60 studiepunten te behalen.

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 08:00:00 GMT   » meer
‘RUG rommelde met geld voor Chinese campus’

    Topic: 
NEDERLAND. De Rijksuniversiteit Groningen heeft 2,8 miljoen euro besteed aan de plannen voor een campus in het Chinese Yantai. Volgens studentenbeweging DAG gaat het deels om publiek geld.

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 07:00:00 GMT   » meer
Nuffic schrapt onafhankelijk blad

    Topic:  international classroom
NEDERLAND. Na 25 jaar verdwijnt het onafhankelijke vakblad Transfer, dat nieuwsberichten en achtergrondverhalen over internationalisering in het onderwijs schrijft. Het laatste nummer verschijnt in december.

» link  » minder

    Fri, 31 Aug 2018 14:26:00 GMT   » meer
Splinters: Rotte vis

    Topic:  splinters
Rotte vis Studenten van de School of Business and Economics zijn regelmatig in opspraak omdat ze de omgangsvormen aan hun laars lappen. Sommigen sturen dreigmails of gebruiken evaluaties om docenten onder druk te zetten. Vóór de zomer bleek ook dat ze georganiseerd klagen over specifieke toetsvragen om de antwoordsleutel te beïnvloeden. Observant berichtte daarover in juni en riep daarmee ook de hoon van enkele studenten over zich af. In de zogeheten Yodel-app – een anoniem forum - werd de betreffende journalist uitgemaakt voor rotte vis. Wie denkt deze sukkel wel dat hij is? Dat werk. Maar dat valt in het niet bij alle beledigingen die docenten over zich heen krijgen in de studentevaluaties na een blok. Vooral in Wageningen en Amsterdam (VU) zijn ze het helemaal zat en krijgen studenten voortaan les in ‘constructief evalueren’. In plaats van: ‘docent = eikel.’ Maastricht syndroom Het zal voor menig ouderejaars geen verrassing zijn: er lopen in deze stad meer jonge vrouwen rond dan jonge mannen. Idem dito in Utrecht, Leiden, Nijmegen en veel andere gemeenten met een universiteit of hogeschool. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft vorige week data gepubliceerd van verschillende studentensteden en berekend dat er 76 Maastrichtse mannen (tussen de 20 en 25 jaar) zijn voor elke honderd Maastrichtse vrouwen van deze leeftijd. Sorry dames, jullie zullen wat meer uitjes moeten plannen in Delft en Eindhoven, daar waar de technische universiteiten liggen. In Delft zijn er maar liefst 170 (!) mannen per honderd vrouwen. Overigens heb je als vrouw de beste kansen op Terschelling waar het Maritiem Instituut ligt, maar dat zal de reis niet waard zijn. Aan de Nederlandse universiteiten staan sowieso meer vrouwen dan mannen ingeschreven. In het studiejaar 2017/2018 studeerden 94 mannen per 100 vrouwen (alle leeftijden) voltijds aan een universiteit, tien jaar eerder was die verhouding 98 mannen op de 100 vrouwen, aldus het CBS. Hoe luidt de verklaring voor het vrouwenoverschot? Volgens het CBS ligt het aan de leeftijd waarop vrouwen het ouderlijk huis verlaten. Begin dit jaar woonde 55 procent van de Nederlandse jonge vrouwen nog thuis tegen 69 procent van de mannen. Ook aan de Maastrichtse universiteit is de verhouding tussen de geslachten al langere tijd scheef. Ooit gehoord van het Maastricht syndroom? De term wordt gedefinieerd als “a lasting, location-dependent sexual low” in de Urban Dictionary, een online woordenboek dat wordt gevuld door ‘jan en alleman’ (crowdsourced).  Seksueel gefrustreerd zijn ze, de Maastrichtse vrouwen die maar niet aan de man geraken. Maar niet alleen vanwege het gebrek aan leuke vrijgezelle heren, lezen we. Ook stress en werkdruk zouden belangrijke redenen zijn. Rechtenstudent veroordeeld Een voormalig student van de Maastrichtse rechtenfaculteit is onlangs veroordeeld voor het verduisteren van ruim 7600 euro. Dat geld, blijkt uit het vonnis van de rechtbank, heeft hij als penningmeester van kinderboerderij De Heeg voor privédoeleinden gebruikt, zoals voor reparaties aan zijn auto, een nieuwe bril, studieboeken en medische kosten voor zijn katten. Zelf ziet de jongeman het anders. Hij vertelde dat de pinpas van de boerderij was gestolen en dat er zwarte geldstromen waren, maar daar geloofde de rechter niets van. Hij kreeg een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Ook moet hij het geld terugbetalen. De rechtbank rekent hem ’t delict zwaar aan, te meer omdat hij niet op de zitting is verschenen “om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn schaamteloze daad”, aldus het vonnis. Al in 2014 werd de toen derdejaars student in verschillende media beticht van fraude. Tegen Observant zei de 24-jarige jongeman destijds dat hij “niet weet wat men mij verwijt” (zijn medebestuursleden hadden aangifte gedaan). Door alle media-aandacht zei hij te vrezen voor zijn gewenste carrière in de financiële dienstverlening. Tja, die loopbaan kan hij nu helemaal op zijn buik schrijven. Of hij daadwerkelijk zijn papieren heeft gehaald aan de Universiteit Maastricht is onduidelijk. De examencommissie van de rechtenfaculteit heeft niet gereageerd voor het ter perse gaan van Observant.?  

» link  » minder

    Fri, 31 Aug 2018 06:49:00 GMT   » meer
Genua en de toren van Babel

    Topic:  hans
Op een warme dag van deze bijzondere zomer vond een rampzalig ongeval plaats. In Genua stortte de Ponte Morandi in. Opgeleverd in 1967, heeft deze ranke superstructuur, een wonder van vernuft, maar 51 jaar de skyline van de staf bepaald. Bellissimo! Incredibile! Een voorbeeld van wat in Italië ‘grandi opere’ heten. Op een tekening van het plan uit 1964 lijkt het wel of we op bezoek zijn in een metropool uit Star Wars. Nu weten we dat we kijken naar, letterlijk, hoogmoed. Een jaar geleden werd er gediscussieerd over de vraag hoe de geschiedenis van de aarde in periodes in te delen. Nu kijken de deskundigen bij het onderscheiden van tijdvakken niet op een paar miljoen jaar. Je kunt je dus afvragen waarom je daar in 2017 druk over te maken. Toch was het begrijpelijk. Met zijn allen zijn we namelijk het ‘Antropoceen’, het tijdvak van de mens, binnengetreden. Tot nu toe kon de geschiedenis van onze planeet worden beschreven als één die nauwelijks werd beïnvloed door wat de mensheid daaraan bijdroeg. Dat verandert in ons huidige tijdsgewricht (deftig woord). De mensheid doet van alles met de natuur - de flora en fauna, het landschap, het klimaat en de uitputting van grondstoffen - wat niet zonder gevolgen blijft. Over de gevolgen wordt verschillend gedacht. Of men nu de optimistische of de pessimistische richting aanhangt, niemand kan blind zijn voor de noodzaak dat de mens in zijn eigen Antropoceen ingrijpende maatregelen moet nemen. Mijn eerste reactie toen ik de beelden zag van de brug: de toren van Babel. Ik neem de lezer mee naar het bijbelboek Genesis, hoofdstuk 11. Nadat de Heer wegens het wangedrag van de mensen de zondvloed had veroorzaakt, gaf Hij, toen de aarde weer droog viel, Noach en zijn nageslacht de opdracht de aarde te bevolken met godvruchtige geslachten. Nog steeds gebeurde niet wat de Heer verlangde. Uiteindelijk vestigde het volk zich in zijn geheel op de vlakte van Sinear. Het besloot dat het een beroemde stad wilde bouwen met een toren die tot in de hemel zou reiken. De Heer daalde af. Hij strafte het volk met een spraakverwarring. De mensen konden elkaar niet meer verstaan. De toren werd niet afgebouwd. Men vertrok nu in alle richtingen, niet meer als één volk. Ook toen werd hoogmoed gestraft. Misschien kan het Antropoceen beter beginnen bij het wangedrag van de nazaten van Noach. Hans Philipsen          

» link  » minder

    Thu, 30 Aug 2018 07:30:00 GMT   » meer
Stennis versus Ambiorix

    Topic:  praeses
Een vraag over de betekenis van de naam Ambiorix leidt bij Van Uden meteen tot een waterval aan informatie. Want je bent voorzitter of niet. Hij weet het allemaal uit zijn hoofd: Ambiorix versloeg de Romeinen in het Keteldal, waar dat precies is weet men niet, hier in de buurt maar het kan ook bij Venlo zijn. Wanneer? In 54 voor Christus, en ja, in Tongeren staat een standbeeld van hem waar ze de eerstejaars in hun A-tijd naartoe sturen om een beetje van de geschiedenis te proeven. Milou de Klerk en de verslaggever staan paf. “Tja, je bent voorzitter of niet”, grijnst Van Uden.   Wat is het leukste aan het voorzitterschap? De Klerk: “De nieuwe mensen die je ontmoet, door het hele land. Elk weekend zie je wel externe clubs, in de zomer zijn er open toernooien, daar ga je dan met vijftig man heen, in tentjes op grote grasvelden. Als ik nu een weekendje naar Utrecht ga spreek ik met die mensen daar af.” Van Uden: “Een beetje structuur aanbrengen in het zooitje ongeregeld dat Ambiorix is, dat vind ik leuk. Alles in de gaten houden, we organiseren veel, een darttoernooi, een hockeytoernooi, daar komen vier- tot vijfhonderd man op af. Als je een goed jaar draait, je bent financieel gezond, en je krijgt erkenning van de rest van het dispuut, dat is leuk. Als er iets slecht is gegaan krijg je het ook te horen hoor, vooral van de oudere leden, die hebben een grotere bek, die zitten er bovenop.”   Dieptepunt dit jaar? Van Uden denkt lang na. Niks eigenlijk, Ja, een A-lid dat wegging omdat hij naar een technische studie is geswitcht, niet in Maastricht dus. De Klerk: “Wij zijn een bestuurslid kwijtgeraakt, een jongen die er wegens ziekte uitstapte, dus nu zijn we nog maar met vijf. Zijn taken zijn verdeeld, ik doe de PR-commissie en daarmee de Inkom er nu bij. En op dezelfde dag dat we dat hoorden werd ons verteld dat we onze vaste kroeg, Ma van Sloun, uit moesten omdat het een Tapasrestaurant wordt. Die dag hadden we algemene ledenvergadering, en dat is het enige orgaan dat besluiten mag nemen. Dus we moesten meteen een alternatief regelen, een andere kroeg en dat die dag laten goedkeuren. Grote stress. Maar we hebben een nieuwe kroeg en nog een betere deal ook.”   Van welke vereniging zou je nóóit lid worden? Van Uden tegen De Klerk: “Je mag best CF zeggen hoor, daar kan ik wel tegen.” De Klerk: “Nee, ik denk eerder: niet van de korfbalvereniging. Dat vind ik echt niks.” Van Uden: “Suffe sport ja.” De Klerk: “En ik wil niet bij Uros, [de atletiekvereniging], ik kan niet hardlopen.” Van Uden: “Er zijn veel rare sporten. Cheerleaden, dat zou ik ook nooit doen.” De Klerk: “Dat is best wel zwaar hoor, ik heb laatst een keer meegedaan, jongens tillen meisjes op, of meisjes tillen meisjes op.” Ze doet de beweging voor. Van Uden: “Ik weet niet of cheerleaden wel een sport is, of beledig ik nu mensen?” De Klerk: “Is het wel, hoor.” Van Uden: “Oké, als golf een sport is, en darten, dan is cheerleaden ook wel een sport. Wij organiseren trouwens een darttoernooi hè. Met alles erop en eraan. De sjaars [eerstejaars] begeleiden in een badpak en een pruik als walk-on-girls de darters naar het podium. Onder harde muziek. En dit jaar ook met geschoren benen! Haha, dat is nieuw, in het verleden wilde niemand dat doen, maar wij zeiden tegen die sjaars: ‘Gast, het moet, we doen het ieder jaar zo!’ Het lukte nooit maar nu dus wel.”   Het moeilijkste aan het voorzitterschap is… De Klerk: “…dat ook als je het heel goed doet, er altijd mensen zijn die commentaar hebben. Dan heb je dus nooit dat ultieme gevoel dat erbij hoort. Het is altijd: ‘Goed gedaan, máár…’” Van Uden: “Sluit ik me bij aan. Vooral ouderejaars die ook bestuur zijn geweest, die willen wel eens zeiken om te zeiken. Dan ben je weer een ‘kutbestuur’ en zo. Het is het enige waar ik me aan erger, maar ik neem het met een korrel zout hoor.”   Een avondje stappen, of op de kroeg, komt dat op Instagram, op Snapchat? Van Uden: “Alleen op Snapchat, dat is voor een selecte groep en het staat er maar even op, of het gaat op de dispuuts-whatsapp. Bij ons is het héél duidelijk, géén rare filmpjes rondsturen, ook niet naar je vriendin.” De Klerk: “Bij Stennis nemen we bij evenementen een camera mee, de PR-commissie maakt foto’s voor onze interne site, en achteraf hebben we de commissaris algemene zaken die dat gaat filteren. Geen zoenfoto’s, geen dronken foto’s, en geen onderkinnen.”   Is dat een meisje, die commissaris? Van Uden: “Precies! Want een jongen let niet op onderkinnen!” De Klerk: “Klopt, een meisje. Haha, wij vinden dat belangrijk.”                

» link  » minder

    Thu, 30 Aug 2018 06:03:00 GMT   » meer
“Het gemiddelde is twee loempia’s en een banaan”

    Topic:  zingbid
Bram Orbons (Heerlen, 1994)/ masterstudent architectuur aan de Academie voor de Bouwkunst, penningmeester van studententurnvereniging Saturnus en inkompapa 2018/ relatie met Ayla/ woont in Heerlen

» link  » minder

    Wed, 29 Aug 2018 09:26:00 GMT   » meer
Statenkwartier verdeeld over Circumflex

    Topic:  circumflex
MAASTRICHT. Een week vóór de Inkom hoort studentenvereniging Circumflex via de rechtbank dat een belangrijk Inkom-evenement inzet is van een kort geding. Omwonenden blijken naar de rechter te zijn gestapt om de zogeheten Beach Lounge te verbieden. Circumflex voelt zich “overdonderd”. Wat was er aan de hand?

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 12:20:00 GMT   » meer
“UM maakt geen winst op buitenlandse studenten”

    Topic:  international classroom
MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht maakt geen winst op de studenten van buiten de Europese Unie, zegt de vicevoorzitter van het college van Bestuur, Nick Bos. “We verdienen er niet aan, we halen ze niet binnen om rijk van te worden, maar omdat we een breed samengestelde internationale classroom willen.”

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 12:16:00 GMT   » meer
Kantoortuin

    Topic:  ellen
Het begon met een ruimteprobleem op de Berg. Er waren meer planten dan bodem en te veel muurtjes. Er kwam een tuinarchitect die bedacht dat planten het veel beter deden als ze gezellig bij elkaar waren, als ze konden kruisbestuiven en licht, lucht en liefde deelden. De muurtjes konden worden neergehaald en zo was er dan toch plek voor alle planten. Toen kregen de planten inspraak. Wílden ze eigenlijk wel zonder de beschutting van muurtjes hun dagen slijten? Had niet iedere plant zijn eigen groeirichting, zijn eigen dieetwensen en allergieën? Konden een klimplant en een hangplant bij elkaar gezet worden? De klimmer wilde hogerop, de hanger zocht een rustige hangplek. Er waren tropische planten en overwinteraars. Konden die elkaar vinden in temperatuurcompromissen? En wat deed je met oudere planten, met al die jonge blaadjes om zich heen? Maar de tuinarchitect en plantenfluisteraars waren voldoende overtuigend en de tuinbouw kon starten. Voor de zomer werden de muren neergehaald en werden veel planten al even tijdelijk verpot als opstapje naar de grote tuin. Sommige planten kregen slappe bladeren van zoveel verandering. Andere werden juist nieuwsgieriger naar het nieuwe paradijsje. Op het heetst van de zomer konden de planten hun nieuwe tuin betrekken. Rijp en groen door elkaar heen, onder een blazende airconditioning. Het was een mooi moment voor het verkassen: het was geen lente en geen herfst, dus nog rustig voor de gemiddelde plant. Ronduit een vrolijk groene border waarin Pokon en plantenleed gedeeld werden. In augustus begonnen sommige planten in de tuin wat onrustig te worden: er werd een en ander van hen verwacht. Nabij wonende planten begonnen zich af te sluiten van de lawaaierige buren en doken in hun bladeren om zo min mogelijk te horen en te zien van de onrustzaaiers. Of ze kropen in de broeikasjes voor wie even wat extra energie kon gebruiken. Begin september zijn er nog geen plantenziekten geconstateerd, maar dat is een kwestie van tijd. Als de tropische soorten het te koud en de Hollandse het te warm gaan krijgen. Als de bladeren gaan vallen en de kale stammen zich gaan storen aan de winterharde buren. We gaan het beleven in onze kantoortuin. Ellen Krijnen, senior advisor Marketing and Recruitment

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 10:12:00 GMT   » meer
BSA-plan minister leidt tot bijval en weerstand

    Topic:  bsa
NEDERLAND. Minder verplichte studiepunten in het eerste jaar? Studenten zijn blij met het plan dat minister Van Engelshoven vandaag lanceert, maar universiteiten en hogescholen voelen zich overvallen. Ook de Tweede Kamer is verdeeld.

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 08:51:00 GMT   » meer
Minister maakt bindend studieadvies minder streng

    Topic:  bsa
NEDERLAND.  Minister Van Engelshoven wil een einde maken aan het strenge bindend studieadvies voor eerstejaars studenten. Zij hoeven straks nog maar 40 van de 60 studiepunten te behalen.

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 08:00:00 GMT   » meer
‘RUG rommelde met geld voor Chinese campus’

    Topic: 
NEDERLAND. De Rijksuniversiteit Groningen heeft 2,8 miljoen euro besteed aan de plannen voor een campus in het Chinese Yantai. Volgens studentenbeweging DAG gaat het deels om publiek geld.

» link  » minder

    Mon, 03 Sep 2018 07:00:00 GMT   » meer
Nuffic schrapt onafhankelijk blad

    Topic:  international classroom
NEDERLAND. Na 25 jaar verdwijnt het onafhankelijke vakblad Transfer, dat nieuwsberichten en achtergrondverhalen over internationalisering in het onderwijs schrijft. Het laatste nummer verschijnt in december.

» link  » minder

    Fri, 31 Aug 2018 14:26:00 GMT   » meer
Splinters: Rotte vis

    Topic:  splinters
Rotte vis Studenten van de School of Business and Economics zijn regelmatig in opspraak omdat ze de omgangsvormen aan hun laars lappen. Sommigen sturen dreigmails of gebruiken evaluaties om docenten onder druk te zetten. Vóór de zomer bleek ook dat ze georganiseerd klagen over specifieke toetsvragen om de antwoordsleutel te beïnvloeden. Observant berichtte daarover in juni en riep daarmee ook de hoon van enkele studenten over zich af. In de zogeheten Yodel-app – een anoniem forum - werd de betreffende journalist uitgemaakt voor rotte vis. Wie denkt deze sukkel wel dat hij is? Dat werk. Maar dat valt in het niet bij alle beledigingen die docenten over zich heen krijgen in de studentevaluaties na een blok. Vooral in Wageningen en Amsterdam (VU) zijn ze het helemaal zat en krijgen studenten voortaan les in ‘constructief evalueren’. In plaats van: ‘docent = eikel.’ Maastricht syndroom Het zal voor menig ouderejaars geen verrassing zijn: er lopen in deze stad meer jonge vrouwen rond dan jonge mannen. Idem dito in Utrecht, Leiden, Nijmegen en veel andere gemeenten met een universiteit of hogeschool. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft vorige week data gepubliceerd van verschillende studentensteden en berekend dat er 76 Maastrichtse mannen (tussen de 20 en 25 jaar) zijn voor elke honderd Maastrichtse vrouwen van deze leeftijd. Sorry dames, jullie zullen wat meer uitjes moeten plannen in Delft en Eindhoven, daar waar de technische universiteiten liggen. In Delft zijn er maar liefst 170 (!) mannen per honderd vrouwen. Overigens heb je als vrouw de beste kansen op Terschelling waar het Maritiem Instituut ligt, maar dat zal de reis niet waard zijn. Aan de Nederlandse universiteiten staan sowieso meer vrouwen dan mannen ingeschreven. In het studiejaar 2017/2018 studeerden 94 mannen per 100 vrouwen (alle leeftijden) voltijds aan een universiteit, tien jaar eerder was die verhouding 98 mannen op de 100 vrouwen, aldus het CBS. Hoe luidt de verklaring voor het vrouwenoverschot? Volgens het CBS ligt het aan de leeftijd waarop vrouwen het ouderlijk huis verlaten. Begin dit jaar woonde 55 procent van de Nederlandse jonge vrouwen nog thuis tegen 69 procent van de mannen. Ook aan de Maastrichtse universiteit is de verhouding tussen de geslachten al langere tijd scheef. Ooit gehoord van het Maastricht syndroom? De term wordt gedefinieerd als “a lasting, location-dependent sexual low” in de Urban Dictionary, een online woordenboek dat wordt gevuld door ‘jan en alleman’ (crowdsourced).  Seksueel gefrustreerd zijn ze, de Maastrichtse vrouwen die maar niet aan de man geraken. Maar niet alleen vanwege het gebrek aan leuke vrijgezelle heren, lezen we. Ook stress en werkdruk zouden belangrijke redenen zijn. Rechtenstudent veroordeeld Een voormalig student van de Maastrichtse rechtenfaculteit is onlangs veroordeeld voor het verduisteren van ruim 7600 euro. Dat geld, blijkt uit het vonnis van de rechtbank, heeft hij als penningmeester van kinderboerderij De Heeg voor privédoeleinden gebruikt, zoals voor reparaties aan zijn auto, een nieuwe bril, studieboeken en medische kosten voor zijn katten. Zelf ziet de jongeman het anders. Hij vertelde dat de pinpas van de boerderij was gestolen en dat er zwarte geldstromen waren, maar daar geloofde de rechter niets van. Hij kreeg een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand. Ook moet hij het geld terugbetalen. De rechtbank rekent hem ’t delict zwaar aan, te meer omdat hij niet op de zitting is verschenen “om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn schaamteloze daad”, aldus het vonnis. Al in 2014 werd de toen derdejaars student in verschillende media beticht van fraude. Tegen Observant zei de 24-jarige jongeman destijds dat hij “niet weet wat men mij verwijt” (zijn medebestuursleden hadden aangifte gedaan). Door alle media-aandacht zei hij te vrezen voor zijn gewenste carrière in de financiële dienstverlening. Tja, die loopbaan kan hij nu helemaal op zijn buik schrijven. Of hij daadwerkelijk zijn papieren heeft gehaald aan de Universiteit Maastricht is onduidelijk. De examencommissie van de rechtenfaculteit heeft niet gereageerd voor het ter perse gaan van Observant.?  

» link  » minder

    Fri, 31 Aug 2018 06:49:00 GMT   » meer
Genua en de toren van Babel

    Topic:  hans
Op een warme dag van deze bijzondere zomer vond een rampzalig ongeval plaats. In Genua stortte de Ponte Morandi in. Opgeleverd in 1967, heeft deze ranke superstructuur, een wonder van vernuft, maar 51 jaar de skyline van de staf bepaald. Bellissimo! Incredibile! Een voorbeeld van wat in Italië ‘grandi opere’ heten. Op een tekening van het plan uit 1964 lijkt het wel of we op bezoek zijn in een metropool uit Star Wars. Nu weten we dat we kijken naar, letterlijk, hoogmoed. Een jaar geleden werd er gediscussieerd over de vraag hoe de geschiedenis van de aarde in periodes in te delen. Nu kijken de deskundigen bij het onderscheiden van tijdvakken niet op een paar miljoen jaar. Je kunt je dus afvragen waarom je daar in 2017 druk over te maken. Toch was het begrijpelijk. Met zijn allen zijn we namelijk het ‘Antropoceen’, het tijdvak van de mens, binnengetreden. Tot nu toe kon de geschiedenis van onze planeet worden beschreven als één die nauwelijks werd beïnvloed door wat de mensheid daaraan bijdroeg. Dat verandert in ons huidige tijdsgewricht (deftig woord). De mensheid doet van alles met de natuur - de flora en fauna, het landschap, het klimaat en de uitputting van grondstoffen - wat niet zonder gevolgen blijft. Over de gevolgen wordt verschillend gedacht. Of men nu de optimistische of de pessimistische richting aanhangt, niemand kan blind zijn voor de noodzaak dat de mens in zijn eigen Antropoceen ingrijpende maatregelen moet nemen. Mijn eerste reactie toen ik de beelden zag van de brug: de toren van Babel. Ik neem de lezer mee naar het bijbelboek Genesis, hoofdstuk 11. Nadat de Heer wegens het wangedrag van de mensen de zondvloed had veroorzaakt, gaf Hij, toen de aarde weer droog viel, Noach en zijn nageslacht de opdracht de aarde te bevolken met godvruchtige geslachten. Nog steeds gebeurde niet wat de Heer verlangde. Uiteindelijk vestigde het volk zich in zijn geheel op de vlakte van Sinear. Het besloot dat het een beroemde stad wilde bouwen met een toren die tot in de hemel zou reiken. De Heer daalde af. Hij strafte het volk met een spraakverwarring. De mensen konden elkaar niet meer verstaan. De toren werd niet afgebouwd. Men vertrok nu in alle richtingen, niet meer als één volk. Ook toen werd hoogmoed gestraft. Misschien kan het Antropoceen beter beginnen bij het wangedrag van de nazaten van Noach. Hans Philipsen          

» link  » minder

    Thu, 30 Aug 2018 07:30:00 GMT   » meer
Stennis versus Ambiorix

    Topic:  praeses
Een vraag over de betekenis van de naam Ambiorix leidt bij Van Uden meteen tot een waterval aan informatie. Want je bent voorzitter of niet. Hij weet het allemaal uit zijn hoofd: Ambiorix versloeg de Romeinen in het Keteldal, waar dat precies is weet men niet, hier in de buurt maar het kan ook bij Venlo zijn. Wanneer? In 54 voor Christus, en ja, in Tongeren staat een standbeeld van hem waar ze de eerstejaars in hun A-tijd naartoe sturen om een beetje van de geschiedenis te proeven. Milou de Klerk en de verslaggever staan paf. “Tja, je bent voorzitter of niet”, grijnst Van Uden.   Wat is het leukste aan het voorzitterschap? De Klerk: “De nieuwe mensen die je ontmoet, door het hele land. Elk weekend zie je wel externe clubs, in de zomer zijn er open toernooien, daar ga je dan met vijftig man heen, in tentjes op grote grasvelden. Als ik nu een weekendje naar Utrecht ga spreek ik met die mensen daar af.” Van Uden: “Een beetje structuur aanbrengen in het zooitje ongeregeld dat Ambiorix is, dat vind ik leuk. Alles in de gaten houden, we organiseren veel, een darttoernooi, een hockeytoernooi, daar komen vier- tot vijfhonderd man op af. Als je een goed jaar draait, je bent financieel gezond, en je krijgt erkenning van de rest van het dispuut, dat is leuk. Als er iets slecht is gegaan krijg je het ook te horen hoor, vooral van de oudere leden, die hebben een grotere bek, die zitten er bovenop.”   Dieptepunt dit jaar? Van Uden denkt lang na. Niks eigenlijk, Ja, een A-lid dat wegging omdat hij naar een technische studie is geswitcht, niet in Maastricht dus. De Klerk: “Wij zijn een bestuurslid kwijtgeraakt, een jongen die er wegens ziekte uitstapte, dus nu zijn we nog maar met vijf. Zijn taken zijn verdeeld, ik doe de PR-commissie en daarmee de Inkom er nu bij. En op dezelfde dag dat we dat hoorden werd ons verteld dat we onze vaste kroeg, Ma van Sloun, uit moesten omdat het een Tapasrestaurant wordt. Die dag hadden we algemene ledenvergadering, en dat is het enige orgaan dat besluiten mag nemen. Dus we moesten meteen een alternatief regelen, een andere kroeg en dat die dag laten goedkeuren. Grote stress. Maar we hebben een nieuwe kroeg en nog een betere deal ook.”   Van welke vereniging zou je nóóit lid worden? Van Uden tegen De Klerk: “Je mag best CF zeggen hoor, daar kan ik wel tegen.” De Klerk: “Nee, ik denk eerder: niet van de korfbalvereniging. Dat vind ik echt niks.” Van Uden: “Suffe sport ja.” De Klerk: “En ik wil niet bij Uros, [de atletiekvereniging], ik kan niet hardlopen.” Van Uden: “Er zijn veel rare sporten. Cheerleaden, dat zou ik ook nooit doen.” De Klerk: “Dat is best wel zwaar hoor, ik heb laatst een keer meegedaan, jongens tillen meisjes op, of meisjes tillen meisjes op.” Ze doet de beweging voor. Van Uden: “Ik weet niet of cheerleaden wel een sport is, of beledig ik nu mensen?” De Klerk: “Is het wel, hoor.” Van Uden: “Oké, als golf een sport is, en darten, dan is cheerleaden ook wel een sport. Wij organiseren trouwens een darttoernooi hè. Met alles erop en eraan. De sjaars [eerstejaars] begeleiden in een badpak en een pruik als walk-on-girls de darters naar het podium. Onder harde muziek. En dit jaar ook met geschoren benen! Haha, dat is nieuw, in het verleden wilde niemand dat doen, maar wij zeiden tegen die sjaars: ‘Gast, het moet, we doen het ieder jaar zo!’ Het lukte nooit maar nu dus wel.”   Het moeilijkste aan het voorzitterschap is… De Klerk: “…dat ook als je het heel goed doet, er altijd mensen zijn die commentaar hebben. Dan heb je dus nooit dat ultieme gevoel dat erbij hoort. Het is altijd: ‘Goed gedaan, máár…’” Van Uden: “Sluit ik me bij aan. Vooral ouderejaars die ook bestuur zijn geweest, die willen wel eens zeiken om te zeiken. Dan ben je weer een ‘kutbestuur’ en zo. Het is het enige waar ik me aan erger, maar ik neem het met een korrel zout hoor.”   Een avondje stappen, of op de kroeg, komt dat op Instagram, op Snapchat? Van Uden: “Alleen op Snapchat, dat is voor een selecte groep en het staat er maar even op, of het gaat op de dispuuts-whatsapp. Bij ons is het héél duidelijk, géén rare filmpjes rondsturen, ook niet naar je vriendin.” De Klerk: “Bij Stennis nemen we bij evenementen een camera mee, de PR-commissie maakt foto’s voor onze interne site, en achteraf hebben we de commissaris algemene zaken die dat gaat filteren. Geen zoenfoto’s, geen dronken foto’s, en geen onderkinnen.”   Is dat een meisje, die commissaris? Van Uden: “Precies! Want een jongen let niet op onderkinnen!” De Klerk: “Klopt, een meisje. Haha, wij vinden dat belangrijk.”                

» link  » minder

    Thu, 30 Aug 2018 06:03:00 GMT   » meer
“Het gemiddelde is twee loempia’s en een banaan”

    Topic:  zingbid
Bram Orbons (Heerlen, 1994)/ masterstudent architectuur aan de Academie voor de Bouwkunst, penningmeester van studententurnvereniging Saturnus en inkompapa 2018/ relatie met Ayla/ woont in Heerlen

» link  » minder

    Wed, 29 Aug 2018 09:26:00 GMT   » meer
Statenkwartier verdeeld over Circumflex

    Topic:  circumflex
MAASTRICHT. Een week vóór de Inkom hoort studentenvereniging Circumflex via de rechtbank dat een belangrijk Inkom-evenement inzet is van een kort geding. Omwonenden blijken naar de rechter te zijn gestapt om de zogeheten Beach Lounge te verbieden. Circumflex voelt zich “overdonderd”. Wat was er aan de hand?

» link  » minder

    Wed, 29 Aug 2018 08:57:00 GMT   » meer
1,5 miljoen aan EU-subsidie

    Topic:  ERC
MAASTRICHT. Politicoloog Hylke Dijkstra heeft een starting grant ontvangen van de European Research Council, de Europese NWO. De subsidie bedraagt 1,5 miljoen en is bedoeld om een onderzoeksgroep op poten te zetten. De komende vijf jaar zal de groep zich buigen over de vraag waarom veel internationale organisaties op zeker moment het loodje leggen. Eenderde van de organisaties die in de twintigste eeuw het licht zagen, bestaan niet meer, aldus Dijkstra. Dat lot treft niet alleen kleine instellingen, ook de Navo, Unesco en de Wereldhandelsorganisatie liggen op dit moment onder vuur. Sinds de invoering van de ERC subsidie in 2007 heeft de UM 18 beurzen ontvangen. Het betreft tien starting grants, drie consolidator grants ƒ,5 miljoen) en vier advanced grants (max 3,5 miljoen).

» link  » minder

    Wed, 29 Aug 2018 08:31:00 GMT   » meer
Stages hoger onderwijs: discriminatie neemt af

    Topic:  stage
NEDERLAND. Minister Van Engelshoven trok gisteren fel van leer tegen de achterstelling van allochtone mbo-stagiairs. In het hoger onderwijs zijn er wat lichtpuntjes: minder stagiairs voelen zich dit jaar gediscrimineerd.

» link  » minder

    Wed, 29 Aug 2018 07:20:00 GMT   » meer
Een opportunistische kijk op diversiteit

    Topic:  jaapbos
Diversiteit, wie heeft met hem/haar/het niet eens een kopje koffie (of thee) gedronken? Altijd leuk, al moet je natuurlijk wel op je woorden letten ... of misschien juist niet. Met enige ironie moet ik steeds vaker concluderen dat diversiteitsdiscussies vaak wel erg uniform, eensluidend en monotoon zijn, zeker ook bij onze eigen UM. Dat is vooral zo sinds ik een paar jaar geleden departementsvoorzitter werd, een functie die ik zelf vooral als ‘being a team player' zou betitelen (niet geheel toevallig in het Engels, de dagelijkse spreektaal in mijn departement). Daar zat je dan als niet meer zo jonge, Nederlandse man in een 'bestuurlijk overleg' dat niet alleen voornamelijk uit niet meer zo jonge mannen bestond, maar waarin de spreektaal Nederlands was, ondanks het feit dat dit toch echt niet de moerstaal van een deel van de deelnemers aan dat overleg was. Bij (let wel) de School of Business and Economics. Toch betreft mijn grootste verbazing niet zozeer de beperkte definitie van diversiteit die aan de UM veelal wordt gehanteerd (gender, anyone?). Nee, het grootste gemis in de discussies die ik de afgelopen jaren heb bijgewoond is het gebrek aan opportunisme waar wij als relatief jonge, niet eens zo heel grote, zuidelijke universiteit blijk van geven. We praten veel (en dat is goed!) over de morele aspecten van ons gebrek aan diversiteit: zo is slechts 20 procent van de schrijvers van de columns die dit jaar op deze plek verschijnen vrouw, en hebben alle columnisten de Nederlandse nationaliteit, terwijl goed Nederlands toch ook door vele niet- Nederlanders gesproken wordt. Maar waarom praten we niet veel meer over de kansen die we kunnen pakken dankzij het alom aanwezige gebrek aan diversiteitsbesef 'in de markt'? Immers, door dat gebrek krijgen getalenteerde ‘diverse’ jonge wetenschappers niet een gelijke kans óf wordt hun een kans geboden tegen een lagere beloning. Als jonge, innovatieve universiteit zouden wij juist voor die wetenschappers een aantrekkelijke werkplek moeten zijn. En dan maakt het mij niet zoveel uit hoe ze anders zijn, zolang ze maar anders zijn, en ons op diverse wijze van een kwaliteitsimpuls voorzien. Jaap Bos, hoogleraar Banking and Finance

» link  » minder

    Tue, 28 Aug 2018 15:24:00 GMT   » meer
“Als tegenprestatie wil ik de Macarena zien"

    Topic:  bijbaan
Michelle van Kleef/ 21/ derdejaars fiscale economie/ medewerker Room Escape Maastricht, werkt wisselende diensten en uren/ verdient gemiddeld 600 euro per maand

» link  » minder

    Tue, 28 Aug 2018 14:55:00 GMT   » meer
Infiltreren in de Ku Klux Klan

    Topic:  film
Het verhaal: Is gebaseerd op de memoires (ja, dit verhaal is waargebeurd, of zoals regisseur Spike Lee het zegt: based upon some fo’ real, fo’ real sh*t) van Ron Stallworth, een Afro-Amerikaanse politieman uit Colorado Springs die er eind jaren zeventig in slaagt om te infiltreren in de Ku Klux Klan (KKK). Via de telefoon weet Stallworth (John David Washington) zich binnen te praten bij de lokale KKK-afdeling; zijn joodse collega Flip Zimmerman (Adam Driver) dient vervolgens het fysieke undercoverwerk uit te voeren. Het is een gedurfd, maar ook bijzonder onpraktisch plan, waarbij Ron en Flip nauw moeten samenwerken om niet ontmaskerd te worden. Een glorieuze comeback voor Spike Lee. - Spike Lee is natuurlijk nooit helemaal weggeweest, maar de carrière van de regisseur van moderne klassiekers als Do The Right Thing 񢉅) en de monumentale Katrina-documentaire When The Levees Broke 񢉖) leek de voorbije jaren toch wat in het slop geraakt. Maar wat is het heerlijk om de altijd lekker opruiende Lee weer terug te hebben in het middelpunt van de aandacht. De verkiezing van Trump heeft hem zichtbaar goed gedaan en voorzien van een nieuw doelwit. - Deze moddervette politiefarce mag dan wel in de jaren zeventig spelen, Lee trekt volop parallellen met de hedendaagse VS, en laat zien hoe racisme een rode draad vormt in de Amerikaanse geschiedenis. Subtiel is het zeker niet – de film is al net zo subtiel als de gemiddelde tweet van Trump – maar het is wel bijzonder geestig (en schrijnend) om leden van de Ku Klux Klan teksten te horen uitkramen die rechtstreeks uit speeches van de huidige Amerikaanse president komen. - Lee heeft in zijn oeuvre al vaker historische gebeurtenissen gekoppeld aan de actualiteit. Zo voorzag hij zijn Malcolm X-biopic van een proloog met beelden van de arrestatie van Rodney King. Dit keer pakt hij uit met een veelbesproken Charlottesville-coda. Het is een gewaagde, maar zeer krachtige finale: je nekharen staan na afloop loodrecht overeind. Er valt heus wel wat op BlacKkKlansman aan te merken. - BlacKkKlansman is een behoorlijk fragmentarische film; een kermisattractie die als een dolle heen en weer schiet tussen blaxploitation, slapstick, thriller en polemiek. Maar door de tomeloze energie waarmee dat geheel wordt geserveerd, ben je genegen het gebrek aan balans met de mantel der liefde te bedekken. - De liefdesrelatie tussen Stallworth en de militante zwarte activiste Patrice komt niet uit de verf. Het is duidelijk waarom Ron op Patrice verliefd is, andersom is dat een volstrekt raadsel. Het is overigens een euvel waar wel meer films van heteroseksuele filmmakers mee kampen. Het salomonsoordeel: Een moddervette, strijdlustige en volcontinu entertainende politiefarce die een fikse middelvinger opsteekt naar Agent Orange, de huidige bewoner van het Witte Huis. Mark Vluggen

» link  » minder

    Tue, 28 Aug 2018 14:07:00 GMT   » meer
Hoe gaat Denemarken internationale studenten weren?

    Topic:  international classroom
DENEMARKEN. Denemarken gaat minder buitenlandse studenten tot de universiteiten toelaten, heeft de minister van Hoger Onderwijs aangekondigd. Maar hoe dan, en zou het in Nederland ook kunnen?

» link  » minder

    Tue, 28 Aug 2018 12:52:00 GMT   » meer
Forse instroom voor bachelor datawetenschap

    Topic:  datawetenschap
MAASTRICHT. De belangstelling voor de bachelor Data Science and Knowledge Engineering is met 150 eerstejaars zo groot dat er een extra gebouw nodig is op de Tapijnkazerne. Een numerus fixus, zoals sommige universiteiten die hebben ingesteld, is in Maastricht nog niet aan de orde.

» link  » minder

    Tue, 28 Aug 2018 12:00:00 GMT   » meer
Verdriet, rouw, empathie, dieren kennen het allemaal

    Topic:  droom
Stel, je krijgt als wetenschapper een zak met geld, onbeperkte tijd en personeel. Welk onderzoek zou je dan doen? Pim Martens, hoogleraar duurzaamheid, zou honden in een MRI-scanner willen stoppen.

» link  » minder

    Tue, 28 Aug 2018 11:14:00 GMT   » meer
Lichte groei aantal eerstejaars

    Topic:  inschrijvingscijfers, studentenaantal
MAASTRICHT. Het lijkt erop dat de Universiteit Maastricht dit jaar 3 procent meer eerstejaars studenten - bachelors en masters - zal verwelkomen dan in 2017; toen was er een groei van 4,7 procent en kwam het totaal aantal in de herfst uit op 7114. Het gaat hier om voorlopige cijfers, studenten schrijven zich immers vaak bij meer universiteiten in. Op 1 oktober komen de exacte aantallen naar buiten. Duidelijk is al wel waar de groei zit: bij Data Science and Knowledge Engineering (landelijk is er een sterke opmars van opleidingen kunstmatige intelligentie, Data Science en Business Analytics), de faculteit psychologie en neurowetenschap, en de School of Business and Economics, waar de numerus fixus voor Economics is verdwenen.

» link  » minder

    Tue, 28 Aug 2018 10:11:00 GMT   » meer
Vertrouwen in de wetenschap blijft onverminderd groot

    Topic: 
NEDERLAND. Nederlanders hebben nog altijd een rotsvast vertrouwen in de wetenschap. De regering, media, grote bedrijven en de politiek vinden ze een stuk minder betrouwbaar. Alleen de rechterlijke macht komt in de buurt, meldt het Rathenau Instituut.

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 12:35:00 GMT   » meer
Acht Veni’s voor Maastricht

    Topic:  Veni, nwo
MAASTRICHT. In juli hebben acht Maastrichtse wetenschappers een Veni-beurs ontvangen van onderzoeksfinancier NWO. Vijf van hen zijn verbonden aan de Faculteit Health, Medicine & Life sciences: Matthijs Cluitmans, Thomas van Sloten, Tim Hendrikx, Emiel van der Vorst, Tim Snijders. De overigen zitten bij rechten (Vigjilenca Abazi), cultuur- en maatschappijwetenschappen (Miriam Meissner) en psychologie en neurowetenschap (Laurentius Huber). De laureaten krijgen elk 250 duizend euro om onderzoek op poten te zetten. In totaal zijn 154 wetenschappers in de prijzen gevallen, terwijl er 1115 een aanvraag op de bus hebben gedaan. Dat betekent dat 86 procent achter het net vist. Het zou weleens de laatste keer kunnen zijn dat NWO zoveel wetenschappers moet teleurstellen. Zoals reeds aangekondigd kan voortaan niet iedereen een subsidie aanvragen, maar alleen de onderzoekers die van hun universiteit een ‘inbeddingsgarantie’ ontvangen: de belofte dat ze daar daadwerkelijk aan de slag kunnen met hun beurs. NWO hoopt dat universiteiten deze garantie alleen verstrekken aan de happy few, de echte kanshebbers. Maurice Timmermans/HOP

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 11:04:00 GMT   » meer
De Jonge Akademie: “Geef alle studenten les in ethiek”

    Topic: 
NEDERLAND. Geef alle studenten les in ethiek en filosofie, adviseert De Jonge Akademie. Dat is zo belangrijk, dat het zelfs ten koste mag gaan van het onderwijs in het eigen vakgebied.

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 08:25:00 GMT   » meer
Jaargang 38

    Topic: 
Observant 36 21-6-2018 Observant 35 14-6-2018 Observant 34 7-6-2018 Observant 33 31-5-2018 Observant 32 24-5-2018 Observant 31 17-5-2018   Verkiezingskrant Observant 30 26-4-2018 Observant 29 19-4-2018 Observant 28 12-4-2018 Observant 27 29-3-2018 Observant 26 22-3-2018 Observant 25 15-3-2018 Observant 24 8-3-2018 Observant 23 1-3-2018 Observant 22 22-2-2018 Observant 21 8-2-2018 Observant 20 1-2-2018 Observant 19 25-1-2018 Observant 18 18-1-2018 Observant 16/17 11-1-2018 Observant 15 14-12-2017 Observant 14 7-12-2017 Observant 13 30-11-2017 Observant 12 23-11-2017 Observant 11 16-11-2017 Observant 10 9-11-2017 Observant 9 2-11-2017 Observant 8 26-10-2017 Observant 7 12-10-2017 Observant 6 5-10-2017 Observant 5 28-9-2017 Observant 4 21-9-2017 Observant 3 14-9-2017 Observant 2 7-9-2017 Observant 1 31-8-2017 Eerstejaarsnummer 28-8-2017

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 08:25:00 GMT   » meer
Jaargang 38

    Topic: 
Observant 36 21-6-2018 Observant 35 14-6-2018 Observant 34 7-6-2018 Observant 33 31-5-2018 Observant 32 24-5-2018 Observant 31 17-5-2018   Verkiezingskrant Observant 30 26-4-2018 Observant 29 19-4-2018 Observant 28 12-4-2018 Observant 27 29-3-2018 Observant 26 22-3-2018 Observant 25 15-3-2018 Observant 24 8-3-2018 Observant 23 1-3-2018 Observant 22 22-2-2018 Observant 21 8-2-2018 Observant 20 1-2-2018 Observant 19 25-1-2018 Observant 18 18-1-2018 Observant 16/17 11-1-2018 Observant 15 14-12-2017 Observant 14 7-12-2017 Observant 13 30-11-2017 Observant 12 23-11-2017 Observant 11 16-11-2017 Observant 10 9-11-2017 Observant 9 2-11-2017 Observant 8 26-10-2017 Observant 7 12-10-2017 Observant 6 5-10-2017 Observant 5 28-9-2017 Observant 4 21-9-2017 Observant 3 14-9-2017 Observant 2 7-9-2017 Observant 1 31-8-2017 Eerstejaarsnummer 28-8-2017

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 11:04:00 GMT   » meer
De Jonge Akademie: “Geef alle studenten les in ethiek”

    Topic: 
NEDERLAND. Geef alle studenten les in ethiek en filosofie, adviseert De Jonge Akademie. Dat is zo belangrijk, dat het zelfs ten koste mag gaan van het onderwijs in het eigen vakgebied.

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 08:25:00 GMT   » meer
Jaargang 38

    Topic: 
Observant 36 21-6-2018 Observant 35 14-6-2018 Observant 34 7-6-2018 Observant 33 31-5-2018 Observant 32 24-5-2018 Observant 31 17-5-2018   Verkiezingskrant Observant 30 26-4-2018 Observant 29 19-4-2018 Observant 28 12-4-2018 Observant 27 29-3-2018 Observant 26 22-3-2018 Observant 25 15-3-2018 Observant 24 8-3-2018 Observant 23 1-3-2018 Observant 22 22-2-2018 Observant 21 8-2-2018 Observant 20 1-2-2018 Observant 19 25-1-2018 Observant 18 18-1-2018 Observant 16/17 11-1-2018 Observant 15 14-12-2017 Observant 14 7-12-2017 Observant 13 30-11-2017 Observant 12 23-11-2017 Observant 11 16-11-2017 Observant 10 9-11-2017 Observant 9 2-11-2017 Observant 8 26-10-2017 Observant 7 12-10-2017 Observant 6 5-10-2017 Observant 5 28-9-2017 Observant 4 21-9-2017 Observant 3 14-9-2017 Observant 2 7-9-2017 Observant 1 31-8-2017 Eerstejaarsnummer 28-8-2017

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 08:25:00 GMT   » meer
Jaargang 38

    Topic: 
Observant 36 21-6-2018 Observant 35 14-6-2018 Observant 34 7-6-2018 Observant 33 31-5-2018 Observant 32 24-5-2018 Observant 31 17-5-2018   Verkiezingskrant Observant 30 26-4-2018 Observant 29 19-4-2018 Observant 28 12-4-2018 Observant 27 29-3-2018 Observant 26 22-3-2018 Observant 25 15-3-2018 Observant 24 8-3-2018 Observant 23 1-3-2018 Observant 22 22-2-2018 Observant 21 8-2-2018 Observant 20 1-2-2018 Observant 19 25-1-2018 Observant 18 18-1-2018 Observant 16/17 11-1-2018 Observant 15 14-12-2017 Observant 14 7-12-2017 Observant 13 30-11-2017 Observant 12 23-11-2017 Observant 11 16-11-2017 Observant 10 9-11-2017 Observant 9 2-11-2017 Observant 8 26-10-2017 Observant 7 12-10-2017 Observant 6 5-10-2017 Observant 5 28-9-2017 Observant 4 21-9-2017 Observant 3 14-9-2017 Observant 2 7-9-2017 Observant 1 31-8-2017 Eerstejaarsnummer 28-8-2017

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 07:14:00 GMT   » meer
Kamernood in Maastricht lijkt mee te vallen

    Topic:  kamernood
MAASTRICHT. De kamernood in Maastricht lijkt minder dan vorig jaar om deze tijd, zegt Maurice Evers, afdelingshoofd studentenhuisvesting, “maar we zijn er nog niet”. De 217 extra kamers op het Annadalcomplex aan de Brouwersweg, die 1 september worden opgeleverd, zijn zo goed als allemaal verhuurd. Er zitten nog negentig extra kamers in de pijplijn.

» link  » minder

    Mon, 27 Aug 2018 06:20:00 GMT   » meer
Toenemende zorgen om academische vrijheid in Hongarije

    Topic: 
HONGARIJE/EU. De Europese universiteitenvereniging EUA wil dat Hongaarse regering haar besluit terugdraait om gender studies niet langer te financieren. Wereldwijd wordt gevreesd voor de academische vrijheid in de EU-lidstaat.

» link  » minder

    Fri, 24 Aug 2018 08:08:00 GMT   » meer
Zonder cantus, geen Inkom!

    Topic:  freshmen, inkom2018
Het was goed vol, gisteravond in het Mecc tijdens de altijd populaire cantus. Het bier vloog veelal door de lucht, al werd ook menige keel gesmeerd. Vandaag is de laatste dag van de Inkom 2018 met vanmorgen een workout voor de diehards in het universitaire sportcentrum, vanmiddag onder andere de beach lounge in Fun Valley en vanavond traditioneel het eindfeest (ook weer) in het Mecc.

» link  » minder

    Thu, 23 Aug 2018 13:39:00 GMT   » meer
Mega-zwemband en opblaasbare turnbaan

    Topic:  freshmen, inkom2018
MAASTRICHT. “Wil je het een keer proberen?” Als de voorbijgangers beleefd bedanken, duiken de twee leden van studentenzwemvereniging Tiburón zelf op de mega-zwemband en glijden onder luid gelach naar de overkant van het gladde zeil. Het is de donderdag en dus de sportdag van de Inkom, alle sportverenigingen geven acte de présence op de Griend. Even verderop krijgen eerstejaars de kans om een steile wand te beklimmen, een dansje te maken, zo hard ze kunnen te roeien of te fietsen, of hun kunsten laten zien op een opblaasbare turnbaan. Als de dansers van UM Sport hun moves tonen, staat er een no time een grote groep belangstellenden te kijken. Zelf de vloer (lees: het gras) op gaan, is vandaag net een stapje te veel.  

» link  » minder

    Thu, 23 Aug 2018 08:58:00 GMT   » meer
“Op kamers gaan is een must”

    Topic:  freshmen, eerstejaars, inkom2018
“Wil je mij interviewen? Ik ben niet zo interessant hoor.” Savannah Fredrix ླ) komt uit Sittard, dichtbij, maar het is voor haar “een must” om op kamers te gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. “Op Facebookpagina’s voor kamerverhuur staan bij elk bericht meer dan dertig reacties. Ik wacht wel tot november, dan is het wat rustiger.” Fredrix is al sinds zaterdag in Maastricht en slaapt tijdens de Inkom bij iemand van Circumflex. “Waarschijnlijk word ik lid.” Al baalde ze wel een beetje dat ze er niet meer in kwam toen rapper Bizzey maandagavond in de sociëteit optrad. “Ik hoorde later dat hij zich ziek had gemeld; dat maakt het minder erg.” Ze kijkt het meest uit naar alle vrijheid die je hebt op de universiteit. “In mijn eerste week heb ik maar tien uur les, waarvan de helft onderwijsgroepen.” Ze gaat geneeskunde studeren, vertelt ze trots. “Vroeger wilde ik altijd prinses of dierenarts worden, maar sinds een jaar of vier weet ik zeker dat arts mijn droombaan is. Mijn ouders vinden het fijn dat ik in de buurt ga studeren en ik ook. Dan kan ik snel de was laten doen.”

» link  » minder

    Wed, 22 Aug 2018 19:00:00 GMT   » meer
“Ik denk dat ik me nog wel laat strikken”

    Topic:  freshmen, eerstejaars, inkom2018
“Ik heb MBO gedaan, CIOS, een sportopleiding, maar door de jaren heen kwam ik erachter dat het niet mijn ding is”, vertelt Dario Armani ྵ). Wel afgemaakt. Komend jaar begint hij op Hogeschool Zuyd met commerciële economie. “Ik wil uiteindelijk de marketing in.” Armani komt uit Schinnen, een half uur met de trein, dus thuis blijven wonen is een optie. Toch wil hij “als het in het budget past” wel op kamers. “Het is langzaam tijd om uit huis gegaan.” Tragos heeft hem “positief verrast”, zondag al tijdens de pre-party. Hij was een beetje bang voor de verplichtingen die verenigingen met zich meebrengen - “Ik ben daar niet zo van” -, maar het blijkt mee te vallen. “Een of twee keer per week met vrienden naar de kroeg is prima.” De studie combineren met het verenigingsleven wordt een uitdaging, “maar ik denk dat ik me nog wel laat strikken”.

» link  » minder

    Wed, 22 Aug 2018 15:01:00 GMT   » meer
“Er is een studententriatlonvereniging? Dat ga ik in mijn gsm zetten”

    Topic:  eerstejaars, inkom2018
De Belgische Tom Vermeulen ྲ) woont op twee minuten van de Universiteit van Hasselt – “Maar hij ligt in Diepenbeek, waar ik woon. Ze hebben de naam gejat, dat ligt gevoelig in het dorp hoor”- maar besloot voor zijn studie geneeskunde naar Maastricht te gaan. “Het is lastig om binnen te komen bij geneeskunde in België, dus besloot ik ook aan de selectieprocedure in Maastricht mee te doen. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ik kwam telkens een ronde verder. Nog voordat de examens in België begonnen, wist ik dat ik toegelaten was in Maastricht. Vervolgens ben ik gaan praten met iemand die hier al studeerde, maar ook met dokters die in België werken. Daaruit bleek dat Maastricht goed aangeschreven staat. Wat voor mij de doorslag gaf, was dat een dokter zei dat hij voor Maastricht zou kiezen als hij nu de keuze moest maken. Ik heb nog aan de toelatingsexamens in België meegedaan, maar mijn keuze lag al vast.” Hij komt, ook nu tijdens de Inkom, iedere dag met de auto die hij speciaal hiervoor heeft gekocht. “Het is maar een half uurtje rijden. Natuurlijk is het wel een beetje jammer dat ik weer op tijd naar huis moet tijdens een feestje, maar ik ga ervanuit dat ik in de loop van het jaar genoeg mensen leer kennen waar ik een nachtje mag blijven slapen.” Voor nu kijkt hij uit naar het Sports Event, morgen op De Griend. “Ik doe aan triatlon. Is er een studententriatlonvereniging? Dat ga ik even in mijn gsm zetten.”

» link  » minder

    Wed, 22 Aug 2018 14:51:00 GMT   » meer
“Ik denk dat het een lokkertje was”

    Topic:  freshmen, eerstejaars, inkom2018
De 17-jarige Bente Claessens uit Simpelveld is teleurgesteld. Ze houdt wel van een feestje en maandagavond zou rapper Bizzey optreden op de sociëteit van Circumflex, maar tijdens de party hoorde ze dat hij niet kwam. “Ik denk dat het een lokkertje was.” Voorlopig blijft ze thuis wonen. “Dat is goedkoper en dan kan ik sparen voor een auto.” Daarbij weet ze nog niet of ze de studie leuk vindt; ze gaat Biomedical Sciences doen. “Ik wilde eigenlijk naar Utrecht om dierengeneeskunde te studeren, maar ik ben niet toegelaten. In België kan het ook, maar ik wilde graag in Nederland blijven.” Wat ze is vergeten? “Mijn paspoort! Ik had per ongeluk dat van mijn moeder meegenomen. Ook had ik een fake id mee moeten nemen; ik kan nu geen alcohol bestellen. Op de avondfeestjes kan iemand anders wel wat voor me halen, maar tijdens de dagevenementen wordt er goed gecontroleerd.”

» link  » minder

    Wed, 22 Aug 2018 13:09:00 GMT   » meer
“De sfeer voelde hier close, maar niet te close”

    Topic:  freshmen, eerstejaars, inkom2018
Ze kennen elkaar al vanaf de basisschool, zaten niet op dezelfde middelbare school, maar beginnen wel allebei aan het University College Maastricht. Toeval? Ja, toch wel, vertellen Sophie Groenewegen en Bente Gortworst uit Zoetermeer. In de zesde klas besloten ze ieder afzonderlijk dat een studie aan een University College wel iets kon zijn. Na een rondgang door het land, bleken ze eensgezind. “Maastricht viel op, de sfeer voelde hier close, maar niet te close. De studenten leven niet afgezonderd van de stad of de rest van de universiteit”, vertelt Gortworst. Groenewegen lacht instemmend: “Nu moeten we nog ontdekken of dat ook echt zo is.” Dat ze samen in een mentorgroep zitten is geen toeval. Groenewegen, grinnikend: “Ik ben overgestapt naar Bentes groepje.” Zij blijkt niet de enige. De groep is inmiddels verdubbeld en bestaat uit twintig eerstejaars.  “Het is hier zo leuk, dat is vooral te danken aan de mentoren, die zijn van Koko en doen hun best om het iedereen naar de zin te maken. We zijn zelfs bij hen thuis gaan brunchen.” De twee hebben al veel vrienden (“of zeg maar kennissen”) gemaakt. Dat begon al zondag 19 augustus tijdens de picknick georganiseerd door het UCM en gaat nu tijdens de Inkom gewoon door. Gortworst (“er zijn maar zo’n zestig mensen in Nederland met deze naam, hij komt oorspronkelijk uit Urk”) heeft net als haar vriendin een kamer dicht bij het centrum. “Ik liep een tijd geleden door de stad en zag een briefje op een winkelruit: ‘Er zijn hier kamers te huur’. Nu heb ik een mooie ruimte met keukenblok in een studentenhuis.” Wat of wie zal ze het meeste gaan missen? “Mijn kat Noortje. Mijn ouders passen nu op haar.”    

» link  » minder

    Wed, 22 Aug 2018 06:50:00 GMT   » meer
Tientallen wespensteken op Ozon Festival

    Topic:  eerstejaars, inkom2018
MAASTRICHT. “Dit festival heeft nogal een zuip-uitstraling, maar alcoholvergiftiging hebben we hier nog niet meegemaakt, vooral verstuikingen en kneuzingen.” Dat zegt Danny Ubachs, die een EHBO-post leidt op het Ozon Festival, in het stadspark. Hier presenteren onder meer studentenverenigingen zich aan de eerstejaars en betreden studentenbands het podium. Ubachs, zelf verpleegkundige, staat al een jaar of twintig op de Inkom. Dinsdagmiddag vormen vooral de wespen een probleem. “We hebben (in anderhalf uur) al zestien wespensteken behandeld. Op armen, benen , gezicht, en op de lip. De dieren zijn bijzonder agressief, meer dan andere jaren. Met een pompje zuigen we het gif eruit en daarna smeren we er een middel met ammoniak op. Dat werkt goed, ook de zwelling is minder.” Verder komen studenten met snijwondjes (van papier), blaren en met vragen. “Soms hebben mensen klachten die ze niet begrijpen. Moeite met ademen, vreemde buikpijn, dat soort dingen. Die hebben vaak te maken met te weinig eten of drinken, of met hyperventilatie. Wat dan weer terug te voeren is op een gebrek aan slaap en de spanning van de eerste keer van huis.”

» link  » minder

    Wed, 22 Aug 2018 05:26:00 GMT   » meer
Eerst Chinees, nu econometrie

    Topic:  eerstejaars, inkom2018
Stefan Straleger ྵ), uit Heerlen, kent de stad als zijn broekzak. Hij heeft de afgelopen twee jaar in Maastricht gestudeerd, aan Zuyd Hogeschool: Chinees. “Dat beviel prima, ik heb zelfs al een baan aangeboden gekregen op de Nederlandse ambassade in Beijing. Maar die heb ik afgeslagen. Ik wil doorstuderen, heb gekozen voor econometrie.” Hij weet nu al dat hij na zijn studie naar China vertrekt. Het liefst om daar in het bankwezen te werken. De kans dat dit gaat lukken, is groot omdat hij de taal beheerst. Bovendien is er werk zat, zegt hij. Wonen in China lijkt hem geweldig. “De mensen zijn zo open.” Pardon? Zo staan Chinezen niet bekend. “Niet in het buitenland”, zegt Straleger, “maar wel in China. Daar gaan mensen anders met elkaar om.”

» link  » minder

    Tue, 21 Aug 2018 10:29:00 GMT   » meer
Onzekere gezichten, rondvliegend bier en ene Joost

    Topic:  inkom2018
MAASTRICHT. “Zijn we klaar voor wat foute hitjes!?”, roept de zanger van Band with Benefits door de microfoon. Met het repertoire van onder andere ABBA, Jamai en Justin Bieber stomen zij afgelopen maandagavond het publiek klaar voor de officiële opening van de Inkom op de markt.

» link  » minder

    Tue, 21 Aug 2018 08:00:00 GMT   » meer
Student in eensgezinswoning

    Topic:  eerstejaars, inkom2018
Aemy Hooijer ྲ), die woont in IJsselstein, is met vijf vrienden van haar middelbare school naar Maastricht gekomen. Niet dat ze spannend vond om alleen te komen, ze heeft er zin in: nieuwe stad ontdekken, nieuwe mensen leren kennen. Ze zit in Maastricht, op het University College, omdat ze niet is aangenomen in Utrecht. Ze woont in Caberg, aan de kant van het centrum. “Zeven minuten fietsen.” Niet in een afgeragd studentenhuis maar in een eengezinswoning, die ze met twee huisgenoten deelt. Balkon, grote woonkamer, tuin en kelder. Nee, ze vindt het niet erg dat ze buiten het centrum woont, want ze houdt van rust. “Drukte kun je opzoeken. Wel vind ik het fijn dat het UCM in de binnenstad zit. Als je gaten in je rooster hebt, kun je de stad in om waarschijnlijk op een terras te belanden.”

» link  » minder

    Mon, 20 Aug 2018 14:09:00 GMT   » meer
Opnieuw recordaantal deelnemers Inkom

    Topic:  inkom2018
MAASTRICHT. De Inkom van 2018 is populairder dan al de voorafgaande edities. Met maar liefst drieduizend deelnemers – het maximum, deze introductieweek is ‘uitverkocht’ - is het de drukstbezochte ooit. Vorig jaar werd ook al een record behaald met 2900 inschrijvingen. De inschrijvingen begonnen vandaag om 10.00 uur in het gebouw van de School of Business and Economics aan de Tongersestraat,. Vanaf 12.30 waren de aankomende eerstejaars met hun mentoren welkom op Welcome to Maastricht op de Onze Lieve Vrouwe Wal. Hier lieten tal van (studenten-) organisaties zien wat ze in huis hebben voor de nieuwkomers. Vanavond is traditioneel de opening op de Markt met deze keer DJ Duo Chuckster en MC Hanzie,  the Lawineboys, de coverband Band with Benefits en DJ-duo Dirtcaps.

» link  » minder

    Mon, 20 Aug 2018 11:38:00 GMT   » meer
Ondertussen deze zomer…

    Topic: 
NEDERLAND. Wat was het een hete zomer! Toch kwam de wereld bepaald niet tot stilstand. Studenten gingen over de schreef, zwendelaars profiteren van de woningnood en wetenschappers belanden in dubieuze tijdschriften. Een kleine bloemlezing.

» link  » minder

    Sat, 07 Jul 2018 12:39:00 GMT   » meer
Zelfs BON is blij met uitspraak rechter over Engels

    Topic:  voertaal, verengelsing, bon, kortgeding, zitting, rechtszaak
MAASTRICHT. De universiteiten van Twente en Maastricht zijn tevreden met hun overwinning op de vereniging Beter Onderwijs Nederland in de zaak over de verengelsing van het onderwijs. Maar BON is zelf ook blij.

» link  » minder

    Fri, 06 Jul 2018 11:28:00 GMT   » meer
BON verliest rechtszaak over Engelstalig onderwijs

    Topic:  voertaal, verengelsing, bon, kortgeding, zitting
NEDERLAND/MAASTRICHT. Er komt voorlopig geen verbod op nieuwe Engelstalige opleidingen aan universiteiten en hogescholen. Vereniging Beter Onderwijs Nederland heeft haar kort geding tegen Maastricht en Twente verloren.

» link  » minder

    Fri, 06 Jul 2018 08:46:00 GMT   » meer
Kamer wil einde aan misleidende Engelse opleidingsnamen

    Topic:  voertaal, verengelsing
NEDERLAND. Studies moeten geen Engelse naam voeren als ze daar geen goede reden voor hebben. De Tweede Kamer wil dat dit voortaan wordt meegenomen bij de beoordeling van opleidingen.

» link  » minder

    Thu, 05 Jul 2018 11:52:00 GMT   » meer
Ook Utrechtse studieverenigingen en sportclubs moeten zich gedragen

    Topic:  ontgroening, gedragscode
NEDERLAND. Niet alleen studentenverenigingen, maar ook studieverenigingen en sportclubs die gebruikmaken van voorzieningen van de Universiteit Utrecht moeten zich voortaan houden aan een gedragscode. Na meerdere incidenten haalt de universiteit de teugels aan.

» link  » minder

    Thu, 28 Jun 2018 10:42:00 GMT   » meer
#Metoo: Bestuurslid Leidse studentenvereniging op non-actief

    Topic:  metoo
NEDERLAND. Een bestuurslid van de Leidse studentenvereniging Quintus is tijdelijk op non-actief gezet om seksueel wangedrag in zeker drie gevallen. De vereniging stelt een onafhankelijk onderzoek in, schrijft het bestuur in een persbericht.

» link  » minder

    Mon, 25 Jun 2018 08:15:00 GMT   » meer
Bekostiging buitenlandse studenten gaat op de schop

    Topic:  taalbeleid
NEDERLAND. Het is niet de bedoeling dat universiteiten en hogescholen buitenlandse studenten alleen maar gebruiken om hun financiën op peil te houden, zegt minister Van Engelshoven. Ze gaat de financiering van het hoger onderwijs daarop aanpassen.

» link  » minder

    Mon, 25 Jun 2018 08:12:00 GMT   » meer
Wie krijgt steun van onderwijsinstelling en wie niet?

    Topic: 
NEDERLAND. Familieomstandigheden, ziekte, bestuursjaar… Universiteiten en hogescholen geven te weinig inzicht in hun steun aan studenten in bijzondere omstandigheden, stelt de Landelijke Studentenvakbond.

» link  » minder

    Mon, 20 Aug 2018 14:42:00 GMT   » meer
“I’m going to miss the people from high school”

    Topic:  freshmen, inkom2018
For 18-year-old Amber Rerimassie, Maastricht is already a familiar place. She lives in the nearby city of Heerlen, she tells during the Welcome to Maastricht market. “That’s why I’ll keep living with my parents for now. It’s only thirty minutes by train. When I get the feeling that I’m missing out on the real student life, I’ll look for a room.” She doubted between International Business and Econometrics; she chose the latter. “Mainly because I really liked math in high school and because of the great job opportunities. The starting salary is also very nice, but for me that’s only a favorable extra.” Maastricht University (UM) was most appealing to her because she thinks that the Problem Based Learning system will motivate her to study and because the Erasmus University in Rotterdam is too far away and she didn’t really liked Tilburg University. The primary thing she’s going to miss from high school are the people. “I always enjoyed going to school because of them.” For the INKOM Rerimassi and former classmates who are also going to study in Maastricht organized a carpool, “so I’ll sleep in my own bed tonight”.

» link  » minder

    Mon, 20 Aug 2018 14:09:00 GMT   » meer
Opnieuw recordaantal deelnemers Inkom

    Topic:  inkom2018
MAASTRICHT. De Inkom van 2018 is populairder dan al de voorafgaande edities. Met maar liefst drieduizend deelnemers – het maximum, deze introductieweek is ‘uitverkocht’ - is het de drukstbezochte ooit. Vorig jaar werd ook al een record behaald met 2900 inschrijvingen. De inschrijvingen begonnen vandaag om 10.00 uur in het gebouw van de School of Business and Economics aan de Tongersestraat,. Vanaf 12.30 waren de aankomende eerstejaars met hun mentoren welkom op Welcome to Maastricht op de Onze Lieve Vrouwe Wal. Hier lieten tal van (studenten-) organisaties zien wat ze in huis hebben voor de nieuwkomers. Vanavond is traditioneel de opening op de Markt met deze keer DJ Duo Chuckster en MC Hanzie,  the Lawineboys, de coverband Band with Benefits en DJ-duo Dirtcaps.

» link  » minder

    Mon, 20 Aug 2018 11:38:00 GMT   » meer
Ondertussen deze zomer…

    Topic: 
NEDERLAND. Wat was het een hete zomer! Toch kwam de wereld bepaald niet tot stilstand. Studenten gingen over de schreef, zwendelaars profiteren van de woningnood en wetenschappers belanden in dubieuze tijdschriften. Een kleine bloemlezing.

» link  » minder

    Sat, 07 Jul 2018 12:39:00 GMT   » meer
Zelfs BON is blij met uitspraak rechter over Engels

    Topic:  voertaal, verengelsing, bon, kortgeding, zitting, rechtszaak
MAASTRICHT. De universiteiten van Twente en Maastricht zijn tevreden met hun overwinning op de vereniging Beter Onderwijs Nederland in de zaak over de verengelsing van het onderwijs. Maar BON is zelf ook blij.

» link  » minder

    Fri, 06 Jul 2018 11:28:00 GMT   » meer
BON verliest rechtszaak over Engelstalig onderwijs

    Topic:  voertaal, verengelsing, bon, kortgeding, zitting
NEDERLAND/MAASTRICHT. Er komt voorlopig geen verbod op nieuwe Engelstalige opleidingen aan universiteiten en hogescholen. Vereniging Beter Onderwijs Nederland heeft haar kort geding tegen Maastricht en Twente verloren.

» link  » minder  • Do 2 December 2021

    52.23.219.12